1. Pitanje broj: #24588

    Molim Vas da mi objasnite pojavu osipa u predjelu vrata i dekoltea koji se javlja kada sem nervozna ili kada imam tremu.
    Pojavom osipa osjećam blago peckanje ispod kože. Moram naglasiti imam istu reakciju ako dođem u kotakt sa suncem, popijem čašicu alkohila ili za vrijeme rekreacije. Postoji li mogućnost da spriječim pojavljivanje osipa jer mi je jako neprijatno i gubim samopuzdanje.
    Molim Vas da mi odgovorite na ovo pitanje.

    Odgovoreno: 29. 03. 2009.
    • Poštovana,
      Crvenilo u predelu vrata i deholtea nije retka pojava u situacijama koje nam ne prijaju i zove se emocionalni eritem (ili flushing).
      Češće takve probleme imaju osobe svelije boje kože. Takođe se može javiti i u situacijama koje Vi opisujete (sunce, alkohol). Tačan mehanizam ovakvih reakcija nije poznat, ali se pretpostavlja da se radi o većem zasićenju krvi hemoglobinom i tako postavljenim krvnim sudovima, koji se na određene nadražaje napune krvlju i to se klinički vidi kao crvenilo, koje nekada može biti praćeno i osećajem toplote. Potrebno je da izbegavate faktore koji Vas provociraju, neki poseban lek ne postoji.

Ostavite komentar