1. Pitanje broj: #19747

    Poštovana,
    Već nekoliko godina ima problema sa crvenilom lica u predelu obraza. Imam 25 g, koža mi se peruta u predelu usta i nosa ali navedeno crvenilo se javlja samo na obrazima i to - samo kada se poveća temperatura organizma pod uticajem spoljašnje temperature, u zatvorenom prostoru ili usled minimalne fizičke aktivnosti da bi u poslednje 3 godine počela i kada imam tremu ili neprijatno osećanje takodje da crveni ,sto mi stvara nervozu i jako me pece i lose se zbog toga osecam.Napominjem da sam uradio alergo test i da imam alergiju i to-4.st na polen korova i kucnu grinju i 3.stepen na polen trava. Koristio sam razne lekove protiv alergije ali nisu dali rezulate. Išao sam kod dermatologa, koji su naveli samo da je to usled stresa. Pošto do navedenog crvenila dolazi kada sam u zatvorenoj prostoriji ili kad imam tremu dolazi do toga da ja usled stalne opterećenosti na isti problem počinjem sam da crvenim pa se neprijatno osećam pa sam usled toga zatražio pomoć i kod psihijatra i naveli su da imam fobiju, pa sam koristio lekove protiv fobije ali navedeni problem nije rešen jer i dalje postoji. Navodim da sam bio i na akunpukturi ali nije bilo poboljšanja.
    Molim Vas, pomozite mi i recite kome da se obratim. Da li je navedeni problem usled alergije ili rozacee ili usled fobije? Ja znam da se alergija ne moze izlečiti, mene samo interesuje da mi se skloni navedeno crvenilo.
    Od sveg srca.

    Odgovoreno: 31. 01. 2009.
    • Poštovani, Moguće je da imate proširene kapilare na licu i da u nekim Vama neprijatnim ili stresnim situacijama reagujete crvenilom, ali onda to nema veze sa alergijom. Takođe, tu ne bi trebalo da se koža peruta. Što se alergije tiče, nemam utisak da kod Vaših promena postoji sezonski karakter pojavljivanja što bi bilo logično jer je dokazana preosetljivost na polene.Predlažem da se ponovo javite dermatologu.

Ostavite komentar