1. Pitanje broj: #16632

    Moja mama ima jednu godinu urtikarija recidivantna. Ispitali smo skoro sve. A to je eho na abdomen, rtg na pluća, ginekološki brisevi - cervikalan i vaginalan, tiroidni hormoni, ANA i anti DNA, C3, C4 i CIK, hepatalne markere, alergotestove i to RIDA i kožne prick testove i normalno komplet krvnu sliku. Od svih tih rezultata svi su bili u redu, samo ima povišeni CIK, povišeni CRP koji je 20 i povišena SE koja je 30/50. AST je 150 u granici normale i Helikobakter pylori je negativan. Ona se još muči sa urtikarijom i kako sama kaže bolje je samo od dexazon ili drugih kortiko preparata. Ja sam očajna, ne znam kako da joj pomognem i gde da tražimo još žarište.
    Šta može drugo da uzrokuje ovu dosadnu hronicnu urtikariju? Gde da tražimo žarište? Bris grla i nosa je negativan, urinokultura je sterilna, ginekološki brisevi negativni. Kako da joj pomognem, ne znam iako sam doktor opšte prakse, a kod nas dermatovenerolozi samo grče ramena i ne znaju šta je ovo. Hvala unapred.

    Odgovoreno: 12. 12. 2008.
    • Poštovana, S obzirom na dužinu trajanja bolesti i nalaze koje ste uradili, a koji su uredni, Vaša mama ima hroničnu idiopatsku urtikariju, kod koje se u navećem procentu nikada ne otkrije razlog. Ona traje neko duže vreme i bilo bi dobro da se u terapiji izbegavaju kortiko preparati. Ne znam da li joj se promene povlače na antihistaminike, koji se u takvim slučajevima mogu dati i u znatno višim dozama nego što je uobičajeno.(na primer Tbl. Aeriusa mogu i do 6x dnevno).Menjajte antihistaminike, dodajte i blokator H1 receptora.(Ranisan) Takođe, nekim pacijentima su pomogli i stabilizatori membrane mastocita , kao što je Galitifen, koji se uzima najmanje 2 meseca. Nekada , kada se bolest ne može držati pod kontrolom, svi mi pribegavamao propisivanju kortiko preparata, mada bi ih trebalo izbegavati.

Ostavite komentar