1. Pitanje broj: #16384

    Poštovani,
    Mom suprugu su se od pre mesec dva počeli pojavljivati potkožni čvorići koji su tvrdi, bezbolni, veličine od lešnika do oraha. Najviše je izraženo u predelu butine sa prednje strane, a od pre neki dan počelo je i po levoj ruci i to po nekoliko gromuljica dnevno. Radio biohemiju nalaz uredan, navodim vrednosti iznad normale glukoza 6.4, holesterol 5.6, Gvoždje 10.8 sve ostalo u granicama normalnog. Bio kod kožnog lekara koji je to objasnio mogućom odbranom organiznma od masnoće i kao jedino rešenje naveo operativni tretman-netražeći nikakve dodatne analize.
    Molim Vas da nam pomognete i kažete Vaše mišljenje, koji je uzrok nastanka, jer svakim danom izlazi sve više tih čvorića mu po telu i šta bi od analiza trebalo raditi, koju terapiju sprovoditi kako bi se to zaustavilo ili da nas uputite kome bi trebali da se obratimo.
    Unapred zahvalni.

    Odgovoreno: 08. 12. 2008.
    • Poštovana, Moguće je da je pojava tih čvorića vezana sa povišenim šećerom i holesterolom, tako da ja nikako ne bih preporučila hirurško uklanjanje odmah. I sami kažete da ih svakim danom ima sve više. Niste naveli koje su boje, ali ako imaju žućkastu boju, najverovatnije su odraz poremećenog metabolizma masti. Moguće je i njihovo povlačenje ukoliko se regulišu te vrednosti, pa Vam preporučujem da se javite endokrinologu.

Ostavite komentar