1. Pitanje broj: #14683

    Poštovana dr,
    molim Vas za pomoć! Opis problema: Na dnu, odnosno završetku kičmenog stuba, u predelu pojasa, odmah iznad guze, imam prekomerno znojenje. Kako sam mogao da primetim, uvek mi se to dešava kad imam tremu pred neki nastup, kad sam nervozan ili uzbuđen. Od takvog znojenja, pantalone mi budu mokre, pa me nekad bude i stid pred ljudima. Takođe, to mi se dešava i kad sedim na tvrđoj podlozi, plastičnoj ili drvenoj stolici i sl., ali ako sam nervozan ili imam tremu, ma pod dupetom mi je prava bara. Da nije žalosno, bilo bi smešno. Ovaj problem traje već tri godine. Doktori su mi prposivali kompleks vitamina B, tzv. bevipleks, zatim šumeće tablete sa magnezij-kalcijumom, onda sam pio i neke kapi za umirenje na bazi bilja - Nervina Tinctura. Ništa od toga mi nije pomoglo.
    Šta da radim, postojili li neki lek? Čuo sam za Botulin Toksin, ali kažu da to nije podobno mom slučaju, obično ga koriste pacijenti koji imaju znojenje na tabanima, dlanovima ili pazusima. Kod mene to nije tako, ja se znojim samo, e da izvinete, na dupetu.
    Molim za pomoć! Živi i zdravi bili!
    Veliko hvala i srdačan pozdrav

    Odgovoreno: 12. 11. 2008.
    • Poštovani, Moram da priznam da do sada nisam imala susret sa ovakvim problemom, tako izolovanog znojenja. Botox nije registrovan za upotrebu u tom predelu (koliko ja znam). Vi očigledno na tom mestu imate deo kože prepun znojnih žlezda. Ne znam da li ste probali da tu upotebite antiperspirant (imam pacijente kojima pomaže kada ga stave na šake). Inače, nekada se radi i hirurško uklanjanje znojnih žlezda, tako da ne bi bilo loše da se konsultujete i sa nekim plastičnim hirurgom. I ja ću to učiniti ovih dana,kada budem bila u prilici, pa mi se slobodno javite ponovo, možda ću imati neku novu informaciju.

Ostavite komentar