1. Pitanje broj: #14354

    Imam 24 godine i nedavno, tačnije rečeno pre 3 nedelje sam dobila promene na koži tzv. pityriasis rosea (izvinite ako nije dobro napisano, meni latinski ne ide od ruke). Bila sam kod dermatologa i nije htela da mi kaže dijagnozu već sam sama preko interneta saznala za te promene, čak šta više nije mi ništa rekla ni kako da se lečim. Njen odgovor je bio da izbegavam kupanje i tuširanje, bilo kakvu iritaciju kože, da se ne češem ako me svrbi i jedino da pijem presing. To je sve bilo od nje. Mogu izdržati da se ne kupam dva dana, ali po nedelju dana to mi je već malo nelogično.
    Možete li mi Vi pomoći i reći kakva je to bolest, od čega nastaje, kako se leči uopšte, koliko traje (pošto sam pročitala da je kod nekih trajalo i po 4 meseci kao i to da je prenose psi), jel postoji neka mast ili neki preparat da se to očisti. Imam na stomaku i sa unutrašnje strane ruku - gde je najviše izražena, a manje je po vratu, ramenima, ledjima i imam par ispod grudi. One prve koje su nastale neke od njih imaju neke sitne crne tačkice u centru u perutaju se, a ove koje su kasnije nastale su uglavnom sitnije kao osip, ali ima par njih na rukama koje su velike i crvene.
    Unapred hvala,
    Jasmina Beocanin

    Odgovoreno: 08. 11. 2008.
    • Poštovana, Pityriasis rosea je dermatoza koja je nepoznatog uzroka, mada se u poslednje vreme vezuje za neki novi tip virusa. Svakako, dobre je prognoze i nekada se ponaša kao kijavica, tj lečili je ili ne ona traje nekoliko nedelja (prosečno oko 6 , a može i kraće i duže). Jedina je dermatoza koja ne podnosi vodu, tako da se savetuje izbegavanje kupanja, znojenja, vežbi, bar u prvim nedeljama. Ukoliko se toga ne pridržavate, to joj može produžiti tok.Obično nije praćena svrabom, pa nisu potrebni preparati poput Flonidana. Ukoliko Vas svrbi, možete ga koristiti. Što se lokalne terapije tiče, možete jedan put dnevno koristiti neku kortikosteroidnu kremu (Beloderm, Elocom) i to na novije promene. Samo budite strpljivi, proći će.

Ostavite komentar