1. Pitanje broj: #14189

    Molila bih Vas za pomoć. Maja meseca ove godine mi se na licu, ispod podočnjaka (na obrazima) i na nosu javilo jako crvenilo sa po nekom bubuljicom, koža me zatezala i imala sam osećaj kao da mi se lice zateže i gori. Išla sam dermatologu, urađeno je ispitivanje na nekog parazita, ali nije ništa nađeno. Dijagnoza je bila: Acne i koristila sam DERCOME clear gel za umivanje i kremu SCAR face. Stanje se poboljšalo. Ali, evo sad se ponavlja. Ja sam zaključila da mi se bubuljice javljaju kad jedem slatkiše i čokolade i kad ne jedem lice mi je čistije. Ne znam šta da radim. Imam osećaj da je to neka alergija, ali ne mogu sama ništa da uradim, a počela sam istu terapiju da primenjujem.
    Šta Vi mislite? Da li je moguće da je od hrane..ili stresa..ili nekih hemikalija s obzirom da radim u fabrici u kojoj ima dosta isparenja (mada nisam stalno izložena)?
    Hvala unapred

    Odgovoreno: 04. 11. 2008.
    • Poštovana,
      Niste napisali koliko imate godina, akne su ipak dermatoza koja se javlja u pubertetu. Terapiju koju ste koristili, možete koristiti ponovo (nije štetna), ali bih Vam ja preporučila da se ne lečite sami. Kod nekih osoba hrana ima veze sa javljanjem akni, kod nekih nema. ta teorija nema naučnu podlogu, nije dokazana, ali ako Vi primećujete povezanost, izbegavajte slatkiše. Promene na koži mogu nastati i pod dejstvom stresa i hemikalija, ali za to se ipak morate konsultovati sa dermatologom.

Ostavite komentar