1. Pitanje broj: #14034

    Imam 28 godina, letos mi je postavljena dijagnoza Fotodermatitis. Celog leta sam bila na kortikosteroidima, pila sam Ca i betakaroten. Alergija na sunce mi se javljala u vidu bubuljica po dekolteu i ramenima, bez svraba, a s obzirom da nikada nisam imala bubuljice javila sam se svom alergologu koja me je uputila dermatologu, posle čega mi je rečeno da je to alergija na sunce. Imam tamniju kožu i nikada nisam čak ni izgorela na suncu. Inače, zbog alergija na polene primam vakcinu u poslednje 3 godine - imunoterapija.
    Da li se alergija na sunce leči? Teško mi je da se pomirim sa činjenicom da ću od sada morati da se čuvam sunca. I da li postoji mogućnost da je reakcija koju sam imala na koži bila alergija na nešto drugo? Nikada ranije nisam imala reakcije na sunce, i nesmetano sam odlazila u solarijum.
    Unapred zahvalna!

    Odgovoreno: 01. 11. 2008.
    • Poštovana,
      Sve je više različitih formi alergija na UV zrake.Ja ne mogu da Vam kažem da li je to bila alergija na sunce ili nešto drugo bez pregleda i detaljno uzete anamneze.. Alergiju mogu imati i ljudi tamne kože. Ako se zaista bude pokazalo da je alergija bila na UV zrake morate se paziti, to Vam je najvažnije u terapiji, pored fotoprotektivnih sredstava.

Ostavite komentar