1. Pitanje broj: #13773

    Poštovana dr,
    Imam problema sa noktima nožnih palčeva - tj. nokat je počeo da se odvaja od mesa (to je krenulo pre par godina, ali sam mislila da će se to samo povući, međutim sve je gore). Mislim da je neka gljivična infekcija ili možda nešto drugo? (i to samo na palčevima - na jednom više, nego na drugom). Pošto je prošlo leto i nema više otvorenih cipela, mogla bih da se "pozabavim" ovim problemom.
    Možete li mi preporučiti neku kremu i reći da li je potrebno iseći nokte skroz (do dela gde nokat nije počeo da se odvaja)?. Inače, ništa me ne boli, ali imam strah da bi mogli skroz da otpadnu.
    Unapred zahvaljujem

    Odgovoreno: 29. 10. 2008.
    • Poštovana,
      Gljivične infekcije noktiju na stopalima, najčešće na palcima su dosta česte. Po Vašem opisu bih rekla da je to u pitanju, ali za tačno postavljenje dijagnoze bi trebalo da se uradi mikološki pregled i kultura sa obolelog mesta. Inače ukoliko se radi o gljivičnoj infekciji, terapija traje najmanje 6 meseci, tj. onoliko vremena koliko je potrebno da izraste ceo nokat i nemoguće je izlečiti samo lokalnom terapijom, već je potrebna i sistemska. Javite se dermatologu.

Ostavite komentar