1. Pitanje broj: #12847

    Imam disbalans hormona i povišenu eksistenciju insulina, ali vrlo malo, gotovo na granici. Jutarnji prolaktin na granici i policistični jajnici naravno, ostali nalazi su uredni. Imam 26 godina, a taj problem vučem od prve menstruacije, iako je sada nešto bolje stanje nego pre, a čudi me to da je sad situacija obrnuta, pre mi je valjao samo prolaktin i isulinemija, a ostalo je bilo zastrašujuće loše. Prvu menstruaciju sam dobila sa 13 godina, bolne i na svaka 3 meseca od prilike, terapije su bile kontraceptivi Legravan, pa Logest, pa Diane, dugo sam pila 8 godina, jedino je Diana pokazala neki rezultat. Posećivala sam i endokrinologe, najsvežiji rezultati su pokazali da je sve ok, sem tog jutarnjeg prolaktina što je na granici i takođe insulinemija na granici . Endokrinolog mi je rekla da to nije dovoljno da bi mi prepisala neku terapiju, a da to nije kontraceptiv, takođe je tražila da mi uradi ultrazvuk i da izvadim drugog dana menstruacije neke hormone, ali još nisam, jer nisam ni dobila. Sa terapijom Diane sam prestala u februaru 2008 tad sam popila zadnju kutiju i dobila sam u martu 20, pa u aprilu 3 i 15 pa u julu 26 posle toga ništa. Moji simptomi su pojačana maljavost na predelu listova i malo unutrašnji deo butina i na bradi, veoma su jake. Inače imam beo ten i smeđu kosu, svetle oči, crne dlake, koža poprilično debela i kad se depiliram sve uraste i zbog njih padam u depresiju, mogla bi da priuštim nekako za laser, bar da skinem dlake sa brade, ali kažu mi da ne garantuju da se neće vratiti, pošto se radi o poremećaju hormona, znači mogu uzalud da bacim pare inače našla sam najači laser i 1 tretman bi koštao na bradi 160 e, a tebalo bi bar 3 . Koža mi se masti, ali ne mnogo, nemam bubuljice, a kada na bradi počupam, napravi se užas urastu i sve tako napraviću ožiljke.
    Ne znam šta ću sa tim zaista sam očajna osećam se kao da pripadam šumi, džungli . Bojim da se ne ugojim, trenutno imam 50 kila i visina 155 imam malo sala oko gornjeg dela butina i malo stomak. Vodim računa o hrani, jedem češće, a manje, posle 7 ništa, a sve što jedem je odabrano i više dijetetski.
    Molim za savet u vezi svega toga.
    Unapred Vam mnogo

    Odgovoreno: 15. 10. 2008.
    • Poštovana,
      Policistični jajnici su vrlo često povezani sa pojačanom maljavošću. Dobro je da su Vam sad hormoni uglavnom u granicama normale, niste napisali da li je nekada testosteron bio visok, jer on ima najviše uticaja na rast dlake. Što se tiče prolaktina, on nema direktnog uticaja na ciklus rasta dlake. Inače, bez obzira na hormonski status, ukoliko možete da priuštite lasersku epilaciju, to je najbolje rešenje, pogotovu ako se radi o licu. Niko Vam ništa ne može garantovati i sa normalnim hormonima, uvek postoji individualni odgovor na sve, pa i na lasere. Važno je samo da se dobro raspitate o aparatu i osobama koje rade na njemu.

Ostavite komentar