1. Pitanje broj: #12488

    Poštovana,
    imam 33 god. i moj problem bi bio sljedeći: na kažiprstu lijeve i palcu desne ruke, kao i područiju oko ta dva prsta prvo mi se pojave sitni mjehurići ispunjeni prozirnom tečnošću koji su u ravni sa kožom i nekoliko većih, ispupčenih, koji su nekad ispunjeni prozirnom ili bjeličastom tekućinom. U toj fazi jako svrbe, a zatim popucaju, koža postane suva i počinje da puca, otvaraju se ranice iz kojih curi krv. Kad koža počinje da se podmlađuje ponovo se počinju pojavljivati mjehurići i opet sve nanovo. Moja doktorica kaže da je to alergija na kućnu hemiju, da nosim rukavice i mažem kuterid kremom, ali ne dugo. Poštujem savjet, nosim rukavice, ali to neprestano traje unazad 7-8 mjeseci non-stop. Kuterid pomogne, ublaži tegobe, ali ne riješi problem.
    Da li se Vi slažete sa ovom dijagnozom ili bih trebalo potražiti još jedno mišljenje? Koliko dugo i često se smije mazati Kuterid i da li bi mogla probati neku drugu kremu, jer ovako više ne ide?

    Odgovoreno: 10. 10. 2008.
    • Poštovana,
      Po opisu Vaših promena rekla bih da se radi o dishidrozi, jednoj vrsti alergijske reakcije koja je često izazvana prepartima koji se koriste u domaćinstvu, tako da je Vaša doktorka verovatno u pravu. Potrebno je da smanjite kontakt sa hemikalijama, koliko je to moguće, da nosite rukavice. Eventualno bi mogli da promenite to što koristite od hemije, jer nisu svi preparati jednaki.Kod upotrebe lokalnih kortikosteroida potrebno je povremeno praviti pauze, koristiti ih na drugi dan i sl. Neprekidno ih ne bi trebalo mazati duže od 20 dana. Možda bi mogli da uradite i alergološko testiranje u smislu kontaktne alergije (epikutani test). Takođe bi mogli i da promenite lek, probajte Beloderm, i to mast, a ne kremu.

Ostavite komentar