1. Pitanje broj: #12311

    Pozdrav,
    imam dete od 2.5 god kome sam ujutru primetila otečenost lica, naročito oko očiju i nosa i na levom obrazu. Nema nekih posebnih znakova ujeda, poput ujeda komarca ili pauka. Dete na licu ima male nazovimo ogrebotine oko 3-4 mm, ali ne liči na neki ubod. Dobro se oseća, vesela je, ali me brinu ti otoci. Kod lekara smo otišli odmah, dobila je Urbazon 15 mg i Presing 1 k.k. Alergolog, koga smo takođe posetili, isključio je poremećaj bubrega i smatra da je od ujeda insekata. Mene brine to što zaista nema vidljivog ujeda i to da se nešto slično već desilo pre dva meseca kada je dete počelo odjedanput da otiče isto oko očiju i u predelu sinusa. Isti je bio odgovor lekara.
    Pitanje - ako nije ujed insekata, koju analizu ili pregled treba da uradimo da bi bila sigurna na šta je dete alergično? Šta Vi predlažete?
    Zabrinuta i uznemirena mama

    Odgovoreno: 08. 10. 2008.
    • Poštovana,
      Iz Vašeg pitanja nisam shvatila da li ste bili kod dermatologa, i da li su se posle Urbasona i Presinga promene povukle. Kada bi to bio ujed, trebalo bi da se vidi mesto ujeda, a i malo je verovatno da je svaki put to isto mesto. Moguće je da se radi o nekoj alergijskoj reakciji, ali alergene nije lako dokazati. Najbolje bi bilo da se javite dermatologu, da se pažljivo uzme anamneza, ordinira terapija ukoliko je potrebna i eventualno predlože dalje dijagnostičke procedure.

Ostavite komentar