1. Pitanje broj: #12223

    Dobila sam diagnozu Perioralni dermatitis. Živim u Švedskoj, ali moj doktor mi je rekao da za to nema terapije. Što ja ne verujem. Tražila sam informacije o toj bolesti i na vašim stranicama sam videla da ta bolest dobro reaguje na terapiju.
    Da li bi mogli da mi napišete koje su to vrste terapije? Da li se ta bolest leči na isti način svugde u svetu? Zahvaljujem,
    Ebba

    Odgovoreno: 07. 10. 2008.
    • Poštovana,
      Perioralni dermatitis je dermatoza koja je prilično dosadna i prilično otporna na terapiju, ali nije tačno da se ne leči. Trebalo bi da se svuda u svetu leči na isti način. Postoji nekoliko terapijskih pristupa ovoj dermatozi. Ono što je ovde najvažnije je da je zabranjena upotreba lokalnih kortikosteroidnih preparata, jer nakon brzog poboljšanja, a po ukidanju leka, obično dovode do pogoršanja koje je teško kontrolisati. Nekada se primenjuju antibiotske masti, nekada lokalno antiparazitarni preparati, imunomodulatori ...Nekada je potrebna i opšta terapija, a nekim pacijentima prija i fizikalna terapija mekim laserima. Ne znam da li ste nešto od ovoga dobili i šta ste do sada koristili, ali svakako ne treba da odustajete, jer bolest može da se drži pod kontrolom.

Ostavite komentar