1. Pitanje broj: #11737

    Imam 25 godina i negde oko 19 godine pojavila mi se seboreja na kosmatom delu glave, kasnije su mi se pojavili crveni pečati oko nosa i na čelu. Tipicni pečati za seboreju crveni i perutavi. Išla sam kod puno dermatologa i probala još više terapija. Bile su kratkotrajnog dejstva. Seboreja se opet vraćala. Inače, da naglasim da moj otac isto ima seboreju.
    Da li ću ikada moći da je izlečim? Da li je ona stanje kože, oboljenje od neke bakterije? Čitala sam da bi ona mogla da se izleči detoksikacijom jetre. Ima li tu istine?
    Unapred zahvalna

    Odgovoreno: 06. 10. 2008.
    • Postovani, Seboroicni dermatitis jeste stanje koze i ne treba ga posmatrati kao bolest.Naravno da moze imati naslednu komponentu. Terapijski pristupi mogu biti razliciti, manje ili vise uspesni. Potrebno je pronaci kombinaciju lokalnih preparata koja ce vasu kozu drzati pod kontrolom. Naravno da na pojavu promena moze uticati mnogo stvari, prakticno sve ono sto utice na rad lojnih zlezda(od hrane do hormona). U praksi sam imala dosta pacijenata koji su svoj problem resili koriscenjem kreme Elidel (2 x dnevno)do nestajanja promena, a nakon toga su nastavili koriscenje preparata koji odgovaraju tipu koze.

Ostavite komentar