1. Infekcija kandidom

  Pitanje broj: #141919

  Imam 22 godine. Bio sam kod dermatologa jer mi izlazi crvenilo po telu, kao da imam osip. Radio sam analize krvi, stolice, bris grla i nosa. Imam Candidu u velikom broju pa bih Vas molio da mi objasnite šta je to? Da li je nešto opasno i kako se leči?

  Odgovoreno: 14. 11. 2015.
  • Poštovani,
   Iz vašeg obraćanja ne može se videti mnogo faktora koji su neophodni za detaljnije objašnjenje ovih pojava. Ne dajete podatak o nastanku promena. Da li je naglo ili postepeno došlo do pojave promena? Na kojim delovima tela su najviše lokalizovane promene? Da li imate uredan seksualni život kao i da li imate stalnog partnera? Zatim je neophodno znati da li je kandida pozitivna na svim mestima koja navodite tj. u krvi, stolici, grlu i nosu. Kako se iz iznetog može zaključiti da imate sistemsku kandidijazu to je neophodno lečenje i dalje ispitivanje od strane dermatologa pa i neke serološke analize za seksualno prenosive bolesti. Zato se javite ponovo dermatologu radi zaključka i nastavka lečenja.

   prim dr Petar Bursać dermatovenerolog DZ "Jedro"
   Pozdrav

Komentari na pitanje: #141919

  • Pre trudnoce sam imala jednom godisnje problem sa svrabom i sekretom, resavala sam to uz vaginalete makmiror. U prvom mesecu trudnoce dobila sam plikove po genitalijama uz nenormalan svrab. Radila sam papa test, bila sam 3 grupa. Kasnije, u 60m mesecu dobila sam jaci sekret, uz svakodnevni svrab i crvenilo. Crvenilo bi se povremeno sirilo i na preponima... Pronadjena mi je kandida koja me pratila do kraja trudnoce. Privremeno mi prolazila uz vaginalete makmiror, palitex, nistatin mast i pranje sodom. Kako bi prestala sa koricenjem (1 dan) svrab bi se vratio. Posle trudnoce (evo vec 6i mesec) kandida je i dalje prisutna, svrab svakodnevni, ne pomaze vise nista. Slatko sam izbacila, gazirano isto, odnose retko imam ili sa zastitom. Radila sam skoro bris, VI sam grupa, kandida u velikom broju. Zanima me da li postoji nesto sto ce mi pomoci da je se resim? Svaki ginekolog mi daje istu terapiju koja privremeno pomogne ili uopste ne deluje. Hvala unapred na odgovoru.

  • Da ozenjen sam imam stalnog partnera, inace radjena mi je i serologija na hiv, aids i antihiv i rezultati su mi bili negativni na to. Samo mi je nadjena candida sp u stolici, inace pre mesec dana je sve pocelo crvenilo kao blande po nogama, rukama i sad skoro je krenulo po stomaku??

Ostavite komentar