1. Pitanje broj: #138242

    Vec 6 godina imam problema sa gljivicama na oba palca stopala. Tri puta sam operisana od cega je jednom bilo cupanje noktiju skoro nazivo. Koristila sam razne antibiotike i masti ali nije bilo nikakvih promena pa ni smanjenje otoka. Hirurzi na institutu za majku i dete ne znaju sta da rade sem stalnog previjanja i stalnog skidanja mesa sa noktiju na svake 3 nedelje od cega do 2 nedelje nesmem da hodam puno. . A radila sam i bris nokta na svoju ruku u dzordz vasinkton na koznom po tim analizama oni su nasli stafilokoku aureus, dva puta sam radila taj bris i rezultati su isi. Prvi bris sam radila pre dve godine a ovaj drugi je skoro radjen.

    Odgovoreno: 14. 07. 2015.
    • Poštovana,
      Iz vašeg pitanja se nemože saznati dali ste vi i kada radili analizu nokta na mikološki pregled i kulturu te šta je tad nadjeno ako je radjeno. Takodje ne navodite ni to dali ste nakon izolovanog stafilokoka koristili neke lekove ili ne i sa kakvim efektima ako jeste. Ukoliko ništa od toga niste radili potrebno je da napraviti tz "terapijski prozor" tj. Obustavite bilo kakvu terapiju sačekate 3 - 4 nedelje te tada uradite navedena ispitivanja nokatne ploče kao i bris ukoliko ima gnojnog sadržaja. Po dobijanju ovih rezultata se može govoriti o terapijskim metodama.


      prim dr petar bursać dz "jedro" dermatovenerolog
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #138242

    • Postovani pre svega hvala na vasem izdvojenom vremenu. Kulturu brisa nokta i mikrolosku kulturu nokta sam radila, u rezultatu kulture nokta pise da se radi o ''staphylococcus aureus masa/ ''a rezultat mikroloske kulture nokta pise'' gljivice iz roda candida nisu izolovane''. Tom prilikom su mi ponudjeni; amoksicilin sa klavulonskom kiselinom, cefaleksin, gentamicid, eritromicin, hloranfenikol. . Sve sam to probala pila ili mazala i nije bilo nikakve promene, cak su mi lekari prepisivali da pijem i paklav i da ga pijem dva do tri puta dnevno, jednom sam isto taj panklav koristila mesec dana pre i posle operacije ali se stanje prstiju vratilo na staro. Takodje lekari misle da nemogu to da zalecim jer sam prosle godine u avgustu dobila secer i pijem glukophage 1000+0+500, secer sam dobila u avgustu prosle godine.

Ostavite komentar