1. Gljivice na noktima na nogama

    Pitanje broj: #133400

    Poštovani, 
    pišem drugi put jer nisam sigurna da je prvo pitanje poslato. Naime, već dugo muku mučim sa gljivicama na noktima na nogama. Lečila sam se neozbiljno, sad sam počela malo ozbiljnije sa Canesten kapima, 2-3 puta dnevno. Desilo mi se to da su mi se nokti na palčevima skroz odvojili od mesa, kad ih lupkam noktom oseća se kao da su truli. Šta da radim, da li da skroz skratim nokte i nastavim da koristim Esten, ili? Žensko sam, i izgled noktiju mi je bitan. 
    Hvala najlepše

    Odgovoreno: 23. 12. 2014.
    • Poštovana,
      Kažete da ste se do sada lečili neozbiljno,  a sada ozbiljno Canesten kapima. Iz vaše anamneze se ne može videti ni kada je sve to počelo niti koji su prsti tj nokti zahvaćeni, da li ste se javljali lekaru i da li su rađene neke analize. Navedena trošnost nokta može biti posledica gljivičnih oboljenja, ali i drugih stanja povredjivanja nokta ili problem sa cirkulaciojom i slično. 
      Za pravilnu dijagnozu i lečenje potrebno je da obustavite svaku terapiju koju sprovodite, te nakon 3 - 4 nedelje pauze da se urade strugotine nokta i pregled na gljivice kako nativni preparat tako i kultura te se nakon toga može govoriti o dijagnozi i lečenju a za to je potrebno da se javite dermatologu.
      Pozdrav

Ostavite komentar