1. Pitanje broj: #164224

    Poštovani, Već par godina me muče promene na koži šaka. Koža je suva, ispucala, postoji osećaj zatezanja i povremeno pucanja pri aktivnosti. Promene migriraju. Pogoršavaju se pri upotrebi kućne hemije, sapuna. Koristila sam Beloderm kremu, zatim kreme sa ureom. Poboljšanje je bilo privremeno. Rezultat brisa kože je bio sledeći: Staphylococcus aureus veoma mali broj i Candida albicans nije izolovana. Molim Vas za savet.

    Odgovoreno: 21. 11. 2019.
    • Poštovana, prva mera koju treba preduzeti je izlečiti bakteriju koja Vam je izolovana adekvatnim antibiotikom. Savet koji bih dala je da sapun koji koristite zamenite uljanim kupkama jer su benefiti višestruki kao i da stalno obnavljate hidrolipidni sloj kože emolijentnim kremama. Takodje, preporuka bi bila i adekvatna suplementacija cinkom, vitaminom  D i probiotikom, kako biste poboljšali opšte stanje organizma. Pozdrav!

Komentari na pitanje: #164224

    • Punih osam meseci trudnoće će biti 30. novembra. Ginekolog mi je napomenuo da bi trebalo da uradim kolposkopiju krajem 8. meseca, nije me ni pregledao vaginalno. Tokom trudnoće sam dva puta imala kandidu, ali je uredno rešena, osim toga mi je sve bilo u redu. Da li je predlog ginekologa deo redovnog pregleda, ili bi trebalo da se zabrinem?

Ostavite komentar