1. Pitanje broj: #138438

    Postovani, nikada do sada nisam imala nekih problema sa bubuljicama, jos od puberteta dobijem samo redovno jednu pred menzes koja brzo prodje i to je to. No medjutim, u zadnjih mjesec dana mi se skoro svako mozda 3. Jutro na licu pojavi nekoliko skroz sitnih bijelih bubuljica, one kao da su ispunjene nekom tecnoscu. Nakon sto se umijem i obrisem peskirom, ta tecnost nestane i ostanu crvene flekice na tim mjestima. Iskljucivo su lokalizovane na obrazima, i to samo centralni dio, nista prema uhu ili vilici. Inace mi je lice osjetljivo, cesto imam kratrotrajno crvenilo u tom podrucju, dosta pazim sa kremama. Uglavnom mi odgovaraju obicne hidratantne kreme. U porodici je bilo lupusa, ali sam ja radila neki imunoloski test prije cca 10godina i bio je negativan. Do ishrane ne bi trebalo biti, jer se nista nije promijenilo. Imam iste navike godinama. Koje je vase misljenje i sta mi vi preporucujete? Hvala. Lijep pozdrav

    Odgovoreno: 11. 07. 2015.
    • Poštovana,
      Bubuljice ili akne se mogu javiti tokom i posle puberteta kako kod muškog tako i kod ženskog pola i pod uticajem su više faktora.
      međutim, ovo što opisujete unazad mesec dana što se javlja može biti vezano za znojne žlezde i povišenu toplotu u prostorijama i van njih gde obitavamo, mada kako opisujete da se radi o centralnim delovima lica mogu poticati i od lojnih žlezda.
      predlažem da se konsultujete sa lekarom dermatologom i on će vas uputiti na koje analize eventualno da uradite i da se izdiferencira poreklo vaših promena i da vas posavetuje o nezi kože lica.
      Pozdrav

Ostavite komentar