1. Pitanje broj: #138264

    Postovani, 
    Moja devojčica je rođena 16.03.2015. godine. Rođena je sa 3920 gr, 8 dana posle termina i dan danas isključivo je dojena. Naime imamo problem sa kožom. Prvih mesec dana sam je kupala po savetu patronazne sestre obicnim decijim sapunom merima i mazala celo telo pavlovicevom mascu. . Elem kad su dosle vrucine pojavio nam se i prvi osip po stomaku. . . Kako sam je raskomotila osip je prosao. Tih prvih mesec dana koza je mekana i glatka. U drugom mesecu na licu nam se pojavile bobuljice, male, crvene i hrapave na dodir, nju to nije svrbelo, nije bila nervozna, lepo je spavala i ruckala. Otisla sam kod pedijatra koji je dao kremu ekcemin parte, i to se dosta brzo povuklo, za jedno 7 dana skroz. . . Posle opet nekih 10 dana osip se ponovo javio na stomaku, i u predelu vrata, crvenilo, pedijatar je rekao da je to od vrucine, i da ce proci, medjutim nije prolazilo, pa smo otisli kod dermatologa koji je postavio dijagnozu seboricni dermatitis, dao nam kremu sinoderm 30% i galsana 100% , da mazemo max 5 dana, medjutim mazala sam samo 2 dana ujutru i uvece i to se skroz povuklo, i prestala sam da mazem. Nas problem koji se sad javio je taj sto ona ima jako grubu kozu, ispod kolena ima bas crveno, tj na pregibima, i na butinama ima na dodir grubu kozu koja se nekad malo zacrveni ali nije strasno, ne svrbi je, samo nije mekana. 
    Mažem je Sebamed mlekom za telo, ako je ne namazem, koza pocne da se peruta. Za kupanje koristim iskljucivo uljanu kupku, i kupamo je maximalno 5 min, kožu ne trljam posle kupanja, več tapkanjem brišem. Mazala sam i pantenol, jekoderm, sudokrem. . . Ali kao da se smiri na dan, a onda opet, neko mi ipak kaze, posto je beba buca, da je to od toga, ili od toga sto je naglo porasla, za 3 meseca nekih 12-13cm. Molim vas, sta mi savetujete da mazem na ttelo, da joj koza bude stvarno nezna i mekana. Pratila sam na internetu slike kako izgleda atopijski dermatitis i mislim da to ona nema, posto je ne svrbi i nije cvrveno. Osim toga imamo i temenjacu na glavi, koja polako prolazi, mazem bebi ulje. . . Pozdrav

    Odgovoreno: 11. 07. 2015.
    • Poštovana,
      Gospođo većina beba u tom uzrastu ima tegobe sa kožom koje ste vi opisali, uključujući i temenjaču. Koža beba je osetljiva i nežna i treba je hidrirati, jer njihove lojne žlezde ne rade, ne izlučuju masnoću. Sve sto do sada radidili kako treba tako i dalje nastavite.



      doc. Dr sci. Med. Zorica milosavljević slavnić
      Pozdrav

Ostavite komentar