1. Pitanje broj: #143203

    Postovani, potreban mi je hitan savjet. Naime, vec sam se obracala stetoskop infu u vezi zdravstvene problematike. Ona je bolesnik od 78god sa delikatnom anamnezom, trosi inzulin, dementna, nema bas najzdravije srce, jako je tesko pokretna. Zbog zutila i abdominalnih bolova primljena u bolnicu prije dvadesetak dana. Ustanovljena dijagnoza kamen u zuci, koji je poveci i koji je doveo do velike upale pankreasa cije su vrijdnosti bile nekoliko puta vise pd normalne, povecan bilirubin koji je izazvao zutilo i uopsteno svi ti parametri. Nakon konzervativne terapije, jer je ocijenjeno da je operacija nepozeljna zbog visokog operativnog rizika s obzirom na njeno cjelokupno stanje, njoj su svi parametri opali i dosli na normalu, cemu se niko nije nadao, da ce se bas svesti na normalu. Preko praznika pustena kuci, kontrola za par dana. Vec je peti dan kuci, na nemasnoj i oskudnoj zucnoj dijeti. Sve se drzala dobro do danas, tacnije do malopre kada su joj se opet javili bolovi. Mene zanima ako su vrijednosti opale, da li se opet mogu za tako kratko vrijeme strmoglavo popeti? Da napomenem da pije hrpu tableta do te kontrole, dakle umjesto intravenoznw terapije, sad se daje oralna do kontrole kod nadleznog ljekara. Po meni je to puno lijekova, a na mnogim od njih pisu nus pojave poput kolika, grceva i sl. Controloc pije 4 puta po 20 mg, reglan jednom, buscopan tri pita, amoksicilin cetiri puta, metronidazol 3 puta, analgin dva puta, te standardne tablete za secer i pritisak kojih je takodje vise uz inzulin, pa me zanima da li su medikamenti mogli sta isprovocirati? Vrijednosti pritiska i secera su joj normalne. Ako moze neki savjet. Pozdrav!

    Odgovoreno: 03. 01. 2016.
    • Poštovana,
      Mogu vrednosti da se vrate na normalu, ako se kamen pomerio i odblokirao puteve za izlučivanje sokova. Takođe, kamen može ponovo da se vrati na mesto koje blokira izlučivanje sokova, i da dođe do ponovne pojave bola, žutila i upale pankreasa i/ili žuči i žučnih puteva, te sledstveno se i vrednosti mogu poogoršati. . Lekovi, iako imaju dobre ososbine, mogu da doprinesu i nastanku bolova i drugih stvari. To je prosto neželjeno dejstvo lekova, na koje svaka osoba može ili ne mora da odreaguje, ali prosto-postoje.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #143203

    • Hvala na odgovoru. Samo da repliciram, ako je moguce. Tada kad sam napisala ovu poruku, imala je bolove manje, koji su brzo prosli i onda je bila jako dobro. Danas je napominjem dobila iznenada bolove pracene groznicom i drhtavicom, cijelo vrijeme je bila svjesna, ali cvokotala zubima od groznice i gutala rijeci. Nije bila zuta, samo je jednom malo povratila. Nalazi joj se prije nekoliko dana totalno bili normalizovali, te data visestruka oralna terapija kuci da se to jos vise sanira. Do danas bila dobro. Ono sto mene licno kopka je nus pojava i negativna indikacija lijeka metronidazol (orvagil) na cijem upustvu pise da moze izazvati alergijsku reakciju koju je upravo ona imala: crvene neznatne mrljice na obrazima, crvenilo i blago oteknuce usne supljine, te otezano gutanje, kao i mogucnost da dobro zine, takodje misicnu ukocenost, bolove i tu groznicu, na uputstvu lijeka pise da ko pije vise od 10 dana mora to piti uz lijecnicki nadzor, i u slucaju pomenutih indikacija odmah se javiti nadleznom ljekaru. Sada je u bolnici, stabilna, radice se ultrazvuk i ponovni nalazi. Nego sam htjela da pojasnim u vezi sa tim medikamentom. Zahvaljujem na odgovorima i pojasnjenjima, svako dobro vam zelim!

Ostavite komentar