1. Pitanje broj: #137726

    Postovani, otac (64 godine) mi boluje od karcinoma prostate sa metastazama na kostima. U februaru mu je uradjena kastracija. Bubrezne funkcije oslabljene tj. Na levom bubregu ima pcn a u desnom bubregu je bila jj sonda koja je izvadjena ali nije mogla da se stavi nova i tada je bubreg spontano proradio i jako mala fidronefroza je na njemu. Nikakvu terapiju nije imalo sve do sada kada mu je prepisan bicadex 50 mg. Zanima me koliko mu sada taj lek moze pomoci s obzirom da je uradjena kastracija i da li ima nekih nus pojava? Psa mu je bio pre mesec dana 62 da bi pre neki dan porastao na 188 (mada sumnjam u ispravnost analiza pa cemo ponoviti) tj. Da li je moguce za tako kratko vreme da psa poraste? Hvala

    Odgovoreno: 04. 06. 2015.
    • Poštovani,
      Bicadex je lek koji se daje kod pacijenata sa karcinomom prostate, uključujući i pacijente kojima je urađena hiruška kastracija. Svaki lek ima mere opreza, a kod ovog su sledeće:
      bikalutamid se u velikoj meri metaboliše u jetri. Podaci iz sprovedenih studija ukazuju da eliminacija bikalutamida može biti produžena kod pacijenata sa teškim oštećenjima jetre, što može dovesti do akumulacije leka. Zbog toga bikalutamid treba sa oprezom primenjivati kod pacijenata sa umerenim do teškim oboljenjima jetre. Periodična provera funkcije jetre omogućava detektovanje eventualnih promena na jetri. Većina ovakvih
      promena se očekuje u toku prvih 6 meseci terapije. Tokom upotrebe bikalutamida, retko se javljaju teška oštećenja jetre i insuficijencija jetre, a zabeleženi su i fatalni ishodi. Ukoliko dođe do težih promena, potrebno je prekinuti terapiju bikalutamidom.
      smanjenje tolerancije na glukozu može da se manifestuje kao dijabetes ili kao gubitak glikemijske kontrole kod osoba sa postojećim dijabetesom. Stoga treba pratiti nivo glukoze u krvi kod pacijenata. Bikalutamid je inhibitor enzima citohroma p 450 (cyp) 3a4, pa se savetuje oprez kod pacijenata kod kojih se istovremeno primenjuju supstance koje se metabolišu preko cyp 3a4. Pacijenti koji boluju od retkog naslednog oboljenja netolerancije na galaktozu, deficita lapp laktaze ili glukozno-galaktozne malapsorpcije ne smeju koristiti ovaj lek. Istovremena primena terfenadina, astemizola i cisaprida je kontraindikovana, a oprez se savetuje kod istovremene primene bikalutamida i ciklosporina i blokatora kalcijumovih kanala. Može biti neophodno smanjenje doze ovih lekova, naročito ako postoje dokazi o pojačanim ili neželjenim dejstvima. Savetuje se oprez kada se bikalutamid propisuje pacijentima koji već koriste lekove, kao što su cimetidin i ketokonazol. Teoretski, to može dovesti do povećanja koncentracije bikalutamida u plazmi što teoretski može dovesti i do povećanja neželjenih efekata. Studije su pokazale da bikalutamid može istisnuti kumarinski antikoagulans, varfarin, sa njegovog mesta vezivanja za proteine plazme. Zbog toga se preporučuje stalna kontrola protrombinskog vremena nakon započinjanja terapije bikalutamidom kod pacijenata koji već primaju kumarinske antikoagulanse. Što se tiče nus-pojava, odnosno, neželjenih efekata, one su sledeće:
      poremećaji krvi i limfnog sistema veoma često anemija
      poremećaji imunog sistema povremeno preosetljivost, angioedem i urtikarija
      poremećaji metabolizma i ishrane često smanjen apetit
      psihijatrijski poremećaji često smanjen libido, depresija
      poremećaji nervnog sistema veoma često vrtoglavica
      često pospanost
      kardiološki poremećaji često infarkt miokarda (zabeleženi su
      fatalni ishodi) 4, srčana
      insuficijencija4
      vaskularni poremećaji veoma često naleti vreline
      poremećaji respiratornog, torakalnog i
      medijastinalnog sistema
      povremeno intersticijalna bolest pluća
      (prijavljeni su
      fatalni ishodi)
      gastrointestinalni poremećaji veoma često bol u abdomenu, konstipacije, mučnina
      često dispepsija, flatulencija
      hepatobilijarni poremećaji često hepatotoksičnost, žutica,
      povišen nivo transaminaza
      retko insuficijencija jetre
      (zabeleženi su fatalni
      ishodi)
      poremećaji kože i potkožnog tkiva često alopecija, hirzutizam/ ponovni rast kose,
      osip, suva koža, pruritus
      poremećaji bubrega i urinarnog sistema veoma često hematurija
      poremećaji reproduktivnog sistema i
      dojke
      veoma često ginekomastija i osetljivost dojki
      često erektilna disfunkcija
      opšti poremećaji i poremećaji na mestu
      primene
      veoma često astenija, edem
      često bol u grudima
      ispitivanja često povećanje telesne mase
      što se tiče psa, on varira iz dana u dan, i zaista su vrednosti u širokoj razmeri.
      Pozdrav

Ostavite komentar