1. Pitanje broj: #50292

    Molim vas ako mozete da mi odgovorite, ovo je poelednje sto mi je doktor rekao i sada cekam pregled kod hirurga. Ovo je nalaz sa mamografije: dojke vecim delom korpusa lipomatozno izmenjene, acr 2. Rezidualno gl. Tkivo ocuvano delom centralno i u gsk, simetricne distribucije, fibrocisticno izmenjeno. U desnoj dojci na mlo snimku u gornjrm kv. Prepektoralno vidi se ovalna senka vel 16x9mm, slabog inteziteta, dif dg moze odgovarati benignom tu-fibroadenomu, ev staroj ispraznjenoj cisti. Susp. Ma senke i zone grupisanih mikrokalcifikacija se ne diferenciraju. Uciniti uz diferencijaciju opisane senke bi radis dd 0, ld 2 ultrazvucni nalaz glasi: koza i potkozno tkivo b. O. Dojke fibrolipomatozne strukture sa hiperehogenom promenom u gmk dijametra 27x22mm, koja odgovara displaznom plaku i hipodenznom promenom dijametra 13x7mm (gsk) koja dif dg. Odgovara fibroadenomu. Retromamialrni konus slobodan. Uaxilima nema signifikantnih lel. Zakljucak: birads dd3 ld2 kontrola kod hirurga unapred zahvalna. . . .

    Odgovoreno: 18. 01. 2010.
    • Poštovana,
      Najverovatnije je u pitanu benigni tumor dojke fibroadenom i nemate razloga za brigu. Ipak, jedini nacin da se tacno utvrdi dijagnoza je njegovo uklanjanje i ph verifikacija.

      ass dr med sc dragan milic

      Pozdrav

Komentari na pitanje: #50292

    • Postovani, Imam 43 god. i na sistematskom mi je sada prvi put radjena mamografija. Ultrazvuk je prosao u redu,ali u izvestaju mamografije stajalo je -par mikrokalcifikata BI -RADS DD3 LD2 i upucena sam na dalje onkolosko pracenje-biopsija vs pracenje. Sta Vi kazete,...da li treba da se zabrinem? Hvala na odgovoru!

Ostavite komentar