1. Pitanje broj: #39928

    Postovani, moja baka ima 83. God. I ima preponsku kilu. Zivi sama na selu i non-stop radi, kad dize nesto tesko i savija se posle toga je boli stomak. Da li da prestane sa napornim radom (njoj se to ne moze dokazati) i da li sme da popije nesto protiv bolova? Unapred vam hvala

    Odgovoreno: 03. 10. 2009.
    • Poštovana,
      Oba vasa saveta su primerena. Treba prestati sa teskim fizicki radom i vasa baka moze bez problema da uzima analgetike. Ipak, moram istaci da postoji uvek opasnost da ne dodje do ukljestenja kile i ovo joj treba predociti (sadrzaj kile se ne moze vratiti nazad u trbuh) . Ako do ovoga dodje potrebna je hitna hirurska intervencija jer u protivnom moze dodji do gangrene creva.

      za vase lecenje najvaznije je kompresivna terapija i ja vam preporucujem primenu viseslojne kompresivne bandaze sa tubulkusom koja se sastoji iz primene tubulkus carape i jednog elasticnog zavoja. Iskreno receno iznenadjen sam da vam to nisu preporucili na vma jer je ova carapa na pozitivnoj listi (dobija se besplatno) i koliko ja znam ima je i na vma. Mi nasim pacijentima zajedno sa kompresijom dajemo i lek phlebodia 1 x 1. Siguran sam da bi kod vas primenom kompresije i phlebodie doslo do boljitka vec za 20-30 dana. Ovu terapiju treba da primenjujete najmanje 1-2 godine kako bi se pobedila hronicna venska insuficijencija. U slucaju da postoji insuficijencija vena u preponi potrebno je da se izvrsi operacija sa podvezivanjem i uklanjanjem ove vene.

      ass dr med sc dragan milic



      Pozdrav

Ostavite komentar