1. Pitanje broj: #37149

    Poštovani,
    Prije 15 mjeseci sam operisala zapetljaj crijeva. Ubrzo poslije operacije sam primjetila da ispod ožiljka nešto nije sastavljeno. Na lagani pritisak osjećala sam kao neku šupljinu ispod pupka. Pretpostavila sam da je to bruh što je i ljekar potvrdio i predložio ponovo operaciju. Još se nisam odlučila da to uradim jer se jako dobro osjećam. Želim da mi odgovorite kakve su posljedice ovog mog odugovlačenja i moram li na operaciju ako nemam problema? Šta da radim i kako da se ponašam u vezi s ovim?
    Hvala

    Odgovoreno: 23. 08. 2009.
    • Poštovana,
      U pitanju je postoperativna kila koja se relativno često javlja nakon urađenih operacija u trbuhu. Najbolje rešenje je da se ova kila reši operativno jer je operativni zahvat veoma jednostavan i kratko traje i praktično nema nikakvih bitnih komplikacija. Ako je defekt mali može se rešiti direktnim ušivanjem krajeva defekta a ukoliko je defekt veći može se ugraditi posebna mrežica koja prekriva taj defekt. Kila vremenom može da se povećava i ono što je posebno opasno može da dođe do uklještenja intraabdominalnih organa obično tankog creva u kilnom otvoru. U ovom slučaju ako se hitno ne interveniše dolazi do nastanka gangrene creva.
      ass dr med sc Dragan Milić. Pozdrav.

Komentari na pitanje: #37149

    • Jako sam Vam zahvalna na tako brzom odgovoru u vezi sa postoperativnom kilom, ali ako možete još da mi kažete postoje li nekakvi predznaci za komplikacije u vezi s njom tj. da li do gangrene crijeva dolazi baš iznenada ili ipak postoje neki znaci upozorenja. Veliki pozdrav i hvala Vam još jednom.

Ostavite komentar