1. Pitanje broj: #36379

    Poštovani,
    Imam bebu staru 21 mesec koja ima malu izraslinu iza levog uha. Pre 4 meseca smo bili u tirsovoj na pregledu gde su konstatovali da to je to ili limfna žlezda ili neka kost koja je tako srasla i da vodimo dete kući. Sada smo išli na kontrolni pregled, bio je drugi lekar, plastični hirurg koji je najpre tražio da se uradi ultrazvuk glave da se vidi šta je, što je prvi lekar odbacio kada smo ga moj suprug i ja upitali da to uradi. Sada je lekar konstatovao sledeću dijagnozu: cystis dermoides retroauricularis sin i savetuje da se to otkloni hirurškim putem pod totalnom anestezijom. Čak je operacija zakazana za 17.9.2009. Moje pitanje je koliko je to ozbiljno i da li može da ima nekih komplikacija. Zanima me i da li se cista može ponovo pojaviti ako se jednom odstrani i da li se možda savetuje da se pričeka još malo sa operacijom i da li i koliko može da se zakomplikuje ako ostane tu gde jeste?
    Unapred hvala na odgovoru!

    Odgovoreno: 16. 08. 2009.
    • Poštovana,
      Svaka operacija nosi rizik sa sobom pa i ova. Ipak, u pitanju je relativno jednostavna procedura koja se kod nas izvodi rutinski. Ova operacija se inače radi u lokalnoj anesteziji ali je zbog starosti Vašeg deteta to nemoguće uraditi. Ne može se isključiti mogućnost ponovnog pojavljivanja ciste. Sa operacijom se može i pričekati jer dermoidna cista nije urgentna dijagnoza.
      ass dr med sc Dragan Milić. Pozdrav.

Komentari na pitanje: #36379

    • benjamin kara 04. 03. 2013.

      Doktor mi je ustanovio da imam cistis dermoides sacralis i govori da se treba operisat, jel moze neka druga metoda lijecenja da nije operacija, il ako vec mora se operisat koliko traje zahvat??

Ostavite komentar