1. Pitanje broj: #26619

    Poštovani,
    Moj ujak je imao Melanom na leđima, posle patološkog nalaza se pokazalo da ima kancerogenih materija (ne znam tačan nalaz) predloženo mu je da se skida dublje i šire ali i da se vadi prvi limfni čvor u nizu. To sve se radi na klinici u Nišu. Interesuje me koliko je pouzdan taj metod i malo bliže objšnjenje.
    Unapred zahvalna Marina!

    Odgovoreno: 21. 04. 2009.
    • Poštovana Marina,
      Metod uklanjanja limfnih čvorova nikada ne može da Vam garantuje da maligne ćelije nisu već dale metastaze ali je neophodno to uraditi. Hirurškim putem se uklanjaju limfni čvorovi koji se nalaze u regiji drenaže limfnih puteva sa mesta na kojem je bio Melanom. Kolege to rade rutinski i savetujem Vam da se to obavezno uradi. Na ovaj način samo se proširuje radikalitet operacije i uklanjaju moguće maligne ćelije koje su došle do limfnih čvorova. Naravno posle operacije potrebno je ispoštovati i Onkološki protokol koji će dati konzilijum.
      Ass dr. med. sc. Dragan Milić

Komentari na pitanje: #26619

    • Poštovani. Moj tata je prije mjesec dana operisao tumor kože na licu u nalazu piše tumur cutis c44. Urađen je patološki nalaz doktori su rekli da nije dobar. Čitala sam al ništa nerazumijem. Lokalni nalaz je uredan. Nisu mu dali nikakvu terapiju naručen na kontrolu nakon mjesec dana. Zabrinuta sam zbog toga. Pa vam molim da mi objasnite dali ima neka terapija nakon patološkog nalaza ili se čeka neko vrijeme. Unaprijed se zahvaljujem.

Ostavite komentar