1. Pitanje broj: #26196

    Poštovani imam problem potkožnog tkiva potkoleno (edem) , izražen na mestima hiperpigmetacije kože promena imponuje kao hronična inflamatorna promena kože. Limfne žlezde leve prepone su uvećane do 2 cm bez znakova hipervaskularizacije. To su nalazi coulor-duplex scan vena i nije uočeno postojanje tromba. Uradila sam i ehotomografiju štitne žlezde i ona je normalne veličine, u celini nehomogene strukture sa manjim pseudonoznim zonama po tipu hronične upalne etiologije. Rezultati t3-1. 01, t4-1. 2, tpo-11. 32 što je po referentnim vrednostima u granicama normale sem tsh-10. 25 a r. Vr. 0. 32-5. 2. Ostali nalazi su u redu osim sedimentacije-13mm/h. Molim vas da mi kažete vaše mišljenje i eventualnu terapiju jer mi smeta bolni nodus na potkolenici bez regresije. Unapred zahvalna na stručnoj pomoći

    Odgovoreno: 11. 04. 2009.
    • Postovana Marija, Edem noge najefikasnije se leci kompresivnom terapijom odnosno nosenjem elasticnih carapa (u vasem slucaju carape sa kompresijom klase III ili 35 mm Hg). Mozete uzimati i Phlebodiju 1 tableta dnevno. Kada god je moguce biti u lezecem polozaju sa nogama podignutim iznad nivoa srca. Izbegevatai sedenje i stajanje a nocu skidati elasticne carape i oblaciti ih ujutru dok ste jos u krevetu. Edem bi trebao ubrzo da se smanji. Bolni nodus moze biti zbog brojnih stvari i ja vam savetujem da se javite dermatologu na pregled. U slucaju postojanja zapaljenja ne treba primenjivati kompresiju. ass dr med sc Dragan J Milic

Ostavite komentar