1. Pitanje broj: #25414

    Moj prijatelj ima tzv. dijabetsko stopalo ili pušačku nogu. Dugo je imao bolove u nogama i na kraju mu je amputirana polovina desnog stopala. I sad mu se javljaju bolovi u nogama, naročito zimi i pri promjeni vremena. Posebno se zabrinuo kad mu se na lijevom stopalu pojavila mala modrica. Da li postoji neki lijek za cirkulaciju, za proširenje krvnih sudova, jer je na trental postao imun? Najviše me zabrinjava što i sad ponekad zapali cigaretu, ne može da se oslobodi te jako loše navike.

    Odgovoreno: 05. 04. 2009.
    • Poštovana Slavka,
      Ne postoji adekvatan lek koji bi delovao na zid krvnog suda dijabetičara. Od nedavno se pojavio lek u USA i zemljama zapadne Evrope koji u našoj zemlji na žalost još nije registrovan (Cilostazol). Ovaj lek može pomoći kod oštećenja krvnih sudova nogu, najviše kod onih bolesnika koji imaju bolove u nogama pri hodu. Uzima se 2 puta po jedna tableta dnevno od 50 ili 100 mg. Pre toga potrebno je uraditi dopler pregled krvnih sudova nogu kako bi se tačno utvrdilo stanje cirkulacije. Bolesnik najviše može pomoći sebi ako vodi računa o svojim navikama i ako kontroliše svoju primarnu bolest (savršena kontrola dijabetesa i masnoća, dijeta, fizička aktivnost, regulacija telesne težine, prestanak pušenja). Ukoliko se navike ne promene bolest će brzo evoluirati u neželjenom smeru.
      ass dr med sc Dragan Milic

Komentari na pitanje: #25414

    • Lek postoji! Potrebno je otici vaskularnom hirurgu, uraditi angiografiju i na osnovu rezultata angiografije hirurg proceni da li pacijentu moze da se uradi premostavanje krvnih sudova i na taj nacin se poboljsava cirkulacija noge.

Ostavite komentar