1. Pitanje broj: #22617

    Imam Ulkus cruris na levoj nozi. Bila sam kod vaskularnog hirurga u bolnici i on je napisao samo previjanje svaki drugi dan, medjutim rana se ne smiruje šta mi savetujete?
    S poštovanjem. S.V.

    Odgovoreno: 03. 03. 2009.
    • Poštovana Sonja,
      Potrebno je videti prvo da li imate insuficijenciju ili obstrukciju vena (površnih ili dubokih) kako bi se definisao razlog pojave ulkusa. Taj uzrok je neophodno korigovati kako bi se sprečila pojava recidiva ulkusa. Jedini uspešni vid lečenja ulkusa krurisa venske etiologije je primena kompresivne bandaže i mi vam preporučujemo našu metodu višeslojne kompresivne bandaže sa Tubulkus čarapom (primenjuje se Tubulkus čarapa i jedan elastični zavoj 15 cm širine i 5 m dužine). Primenom ove metode postigli smo izlečenje kod preko 90% bolesnika. Naime, nakon previjanja (ne preporučujemo nikakve kreme ili meleme na ranu) postavi se Tubulkus čarapa i preko nje elastčni zavoj. Ovakav sistem se nosi dan i noć i skida se samo tokom previjanja. Nakon previjanja sistem se ponovo vraća. U zavisnosti od veličine rane je i vreme potrebno za izlečenje. Tubulkus se nalazi na pozitivnoj listi u svim KC u Srbiji. Za preciznije informacije javite se dr Mariji na telefon 064 842 0903. Pored kompresije uzimajte i redovno lek Phlebodia 1x1.
       ass dr med sc Dragan Milić

Komentari na pitanje: #22617

    • Dragica Vasic 12. 11. 2009.

      Zasto je potrebno postavljati carape tubulcus i elasticni zavoj istovremeno ako je tubulkus kompresivna carapa graduisanog pritiska koji opada odozdo na gore sto se inace postize i elasticnim zavojem i zar svaka carapa- (do kolena) za vene sa graduisanim pritiskom kompresije od - 30-35 i 35-40 mmhg ne moze se upotrebiti za slicne ili iste venozne probleme kad je tubulkus samo marka odredjene kompanije koja proizvodi konkretne carape

Ostavite komentar