1. Pitanje broj: #18113

    Poštovani,
    Moja majka je rođena 1945. Interesuje je da li moguće osposobiti arteriju sa ovom dijagnozom , a na osnovu nalaza MSCT karodinih arterija: Intrakranijalni krvni sudovi: Nema znakova anurizmatske dilatacije. Uredna ishodišta svih vratnih arterija na luku aorte. DKA: okluzija na ishodištu ICA uzrokovana kalcifikovanim plakom LKA: Na samom ishodištu levi ICA u dužini segmenta 10mm prisutan plak koji ne uzrokuje signifikantnu stenozu. Zaključak: Okluzija ICA dex na ishodištu.
    Da li je moguće hirurškom intervencijom osposobiti arteriju sa dijagnozom koja se vidi iz ovog nalaza.
    Hvala Vam unapred na odgovoru u ime moje majke.

    Odgovoreno: 28. 12. 2008.
    • Poštovana Jelena,
      Obzirom na to da je u pitanju potpuna okluzija unutrašnje karotidne arterije revaskularizacija se ne radi. Međutim potrebno je biti veoma oprezan kako bi se prohodnost druge arterije očuvala (prestanak pušenja, kontrola pritiska, uzimanje lekova za kontrolu dijabetesa ako je prisutan, ili uzimanje lekova za smanjenje masnoća u krvi ako postoji hiperholesterolemija). Treba takođe redovno uzimati antiagregacionu terapiju (aspirin).
      Ass dr med sc Dragan Milic

Komentari na pitanje: #18113

    • Poštovani doktore, otac mi je imao po lekarskom nalazu blagi moždani udar. Kad su radili ispitivanje, napisano je sledeće: moct endokranijuma: svezija ishemijska lezija levo parietalno. Moct angiografija glave i vrata: okluzija leve ACi odmah po ishodistu. Intrakranijalne grane leve ACI lepo prikazane, pune se iz sliva desne ACI preko ACoA i iz VB sliva preko leve ACoP. Možete li da mi na osnovu ovog nalaza kažete nešto više?

Ostavite komentar