1. Pitanje broj: #15953

    Poštovani,
    U pitanju je moja tetka koja ima 56 godina, pa bih Vas molila da mi odgovorite na par pitanja. Naime mene interesuje da li je ovo što ću Vam sad napisati za operaciju i ako jeste koliko je hitno? Interesuje me još da li ona mora da miruje? LEVO:VFC,VFS,VPF i v. poplitea su uredne morfologije zida, uobičajnog dijametra, kompresibilne, resporatorno uslovljenog protokola, bez refluksa. Tibioperonealno stablo uredne morfologije, protočno, bez tromboze, uobičajene širine lumena. VSM je ligirana na ušću, stablo ekstirpirirano, potkoleni varikoziteti se alimentiraju iz insuficijentnih "24cm" Cockett III i II perforatora, EVIDENTAN VARIKOTROMBOFLEBITICNI PROCES PRITOKE VSP SA parcijalnom rekanalizacijom, ali i nehomogenim trmbotičnim masama, tj razvoj procesa u više vremena uz evidentan hronicitet i aktuleno znake rekanalizacije.
    Unapred hvala na odgovoru.

    Odgovoreno: 30. 11. 2008.
    • Postovana Biljana, Vasa tetka nije za hitnu operaciju jer se radi o tromboflebitisu VSP (povrsni vesnki sistem) i indikovan je konzervativni tretman (lecenje lekovima). Najbolji tretman je primena niskomolekularnih heparina u trajanju od oko 10 dana sa primenom Lioton gela (2-3 puta dnevno), elevacijom noge i stavljanjem obloga od Borne kiseline (3%). Takodje je potrebno da uzima i Aspirin od 100 mg i neki venotonik, Phlebodia 1x1. Nakon smirivanja simptoma potrebno je da nosi elasticnu carapu sa kompresijom klase II (20-25mm Hg). ass dr med sc Dragan Milic

Ostavite komentar