1. Pitanje broj: #14220

    Poštovani doktore!
    Možete li mi odgovoriti na par pitanja, a vezano za dijagnozu koja je uspostavljena mojoj majci? U junu 2007 god. operisala je lijevu dojku uz resekciju lijeve aksile zbog primarnog procesa u GLK iste dojke.Nakon toga provedena PKT i RT. CT jetre rađen 14.10.2008. otkriva fokalnu promjenu u IV segmentu i ostelitička žarišta glave i vrata desne natkoljenične kosti. lab. nalazi: se 20/42,L 5,07,e 4,08 H.b. 12,4,HCT 0,38,MCV 92, Thr 253,šuk4,7 urea 5,9,kreatinin 100,bilirubin ukupni proteini albumini globulini Fe u serumu Ca i P u serumu, jonogram: sve uredno, holesterol 7,1, trigliceridi 2,7 AST, ALT, LDH, CK, ALP I grama. UZV abdomena sa bubrezima: U abdomenu nema ASCitesa. Jetra je urednog položaja.Uvećeanih je dimenzija do 10mm na račun svih promjena. Konture jetre su pravilne, zaobljene PARENHIM je visoko reflektivan i inhomogen. U posteriornim dijelovima manjeg dijela III,IV i malog dijela V segmenta nepravilna policiklična masa promjera 76x62x41 mm,pozicijom je blizu PORTAE HEPATIS, ali ne vrši kompresiju na strukture hilusa jetre.Uz ovu se medijalnije već u III segmentu vide još dvije sitne promjera 1,2 i 8,7. Urađena je biopsija jetre,poslati materijal je komadić cilindričnog oblika dužine 0,8 cm koji je građen od žlijezda u vezivnoj stromi koje su obložene atipičnim HIPERHROMATIČNIM,KUBIČNIM EPITELNIM stanicama. Dokazano maligno porijeklo istih. Promjena u desnoj natkoljeničnoj kosti je metastatske prirode.(urađena citoskopija) DIJAGNOZA: NEOMAMMAE SIN COM META AXILLAE SIN ST.POST.QUART ET PKT (FEC) META HEPATIS M.CAPITIS ET COLI FEMORIS DEXT HTA HLP CHOLECYSTECTOMAIB AA XX FACTAEST NICOTINISMUS Inače majka se dobro osječa, pokretna i bez bolova.
    Interesuje me kako markeri koje je radila su u normalnim granicama CA 15-3 13,3 i iskreno koliko još sa ovom dijagnozom može da živi i hoće li se patiti?
    Unaprijed zahvalna!

    Odgovoreno: 08. 11. 2008.
    • Postovana Amra, Moram na zalost priznati da je dijagnoza losa i da je prognoza krajnje teska. Nada uvek postoji i moram reci da su zabelezeni slucajevi povlacenja metastatskih promena, ali zaista retko. Ne mogu vam reci kolika je prognoza prezivljavanja, nekada je i neocekivano duga (1-2 godine) a nekada kraca (nekoliko meseci). ass dr med sc Dragan Milic

Ostavite komentar