1. Pitanje broj: #14213

    Poštovani doktore,
    imam 21 godinu. Imam problem sa desnim koljenom od rođenja. Kao mali sam ispao sestrici na odjelu i dobio povrede vena. Od tada se borim sa bolešću tzv. Haemangiom. Imao sam dvije operacije do sada, ali stanje je i dalje nepromijenjeno. Prvu sa 2,5 god., a drugu sa 16 god. Sada imam veoma jake bolove i pojavljuju mi se neke kuglice veličine lješnjaka ispod i oko čašice koljena. Moji ljekari mi kažu da je sve u redu i da se to više ne treba dirati, ali ja ipak sumnjam u to. Ovo je moja dijagnoza: Haemangioma geni 1. sin. Verices geni 1 dex Operativna intervencija Excisio. Ligaturae v. com. 12.11.2003.god. UZV NALAZ VENA NOGU: VSM su blaže asimetričnog dijametra, kompresibilne, a protoci su više kontinuiranog toka desno, a lijevo respiratorno modulisane. Valvularna kompetencija je očuvana. VFC i VP su takođe asimetričnog dijametra desno kontinuiranog toka, a lijevo fazno modulisanog. Pri Valsalv. pokusu postoji značajni reflux desno, a lijevo valv. kompetencija očuvana. VTP su očuvanoga dijetra i veoma sporog protoka koji se samo pojačava pri distalnoj kompresiji. V. kolaterale su značajno dilatirane i varikozno izmjenjene u području koljena Reg. desno u čitavom pojasu, te lijeve zatkoljene jame. V. perforatori nisu značajnije dilatirani. U analiziranim venskim stablima nema sigurnih znakova za interaluminalne mase. ATP su simetričnog dijametra i graničnog volumena protoka. Zaključak: nalaz ukazuje na Varikozno izmjenjene kolateralne vene u slivu VFC i VP desno jer postoji valvularna isuficijencija na istim.
    Izvinjavam se ako ima nekih pravopisnih grešaka, ali tako piše na nalazu. Nadam se da ovo nije previše od mene i da Vam neću stvoriti veći napor zbog ovako opširnog pitanja. Molim Vas da me razumijete, ne želim da čekam 5 do 12.

    Odgovoreno: 08. 11. 2008.
    • Postovani Dejane, Hemangiom je najcesce urodjena mana i predstavlja oboljenje krvnih sudova razlicitih delova tela ili organa. Moguce je ovo stanje operisati ali su rezultati gotovo uvek polovicni. Operaciju treba raditi samo ako postoje izrazite smetnje. U medjuvremenu savetujem vam da nosite elasticne carape kompresije klase 2 i uzimajte tablete Phlebodia 1x1. Hemangiom se u zadnje vreme sve vise leci primeno hemijske ablacije (ubrizgavanje posebene pene koja unistava izmenjene krvne sudove). ass dr med sc Dragan Milic

Ostavite komentar