1. Pitanje broj: #12629

    Poštovani doktore,
    Imam dedu koji je rođen 1932. Pre jedanest godina je operisao kamen u žuči. Imao je problem sa zarastanjem ožiljka (oko tri meseca je trajalo zarastanje ožiljka). Odprilike pre godinu i po dana na mestu tog ožiljka mu se pojavila oteklina i nakon nekog vremena je počela da curi u vidu sukrvice. Desi se da ranica zasuši pa ponovo procuri, sada su se pored veće ranice pojavile i tri manje. Cela oteklina koja je veličine pesnice, ne boli i deda ne oseća nikakve tegobe. S vremena na vreme cela oteklina se preljušti. Bio je kod lekara i doktor mu je rekao da je star za bilo kakvu hirušku intervenciju i da se kući sam previja kao i da koristi steznike koji ce da mu drže stomak.
    Voleo bih da mi Vi prokomentarišete ako je moguće o kakvoj je oteklini reč, kao i da mi predložite šta dalje da radim sa dedom.
    Veliki pozdrav.

    Odgovoreno: 15. 10. 2008.
    • Postovani Duško,
      Teško je da Vam precizno odgovorim o čemu se radi bez kliničkog pregleda. Moguće je da se radi o postoperativnoj kili koja se često javlja nakon operacija pogotovu kod starijih bolesnika ili gojaznih. Činjenica da iz rane imate sekreciju može ukazivati na reakciju na strano telo kao što su hirurški konci na primer. U prvom slučaju neophodan je operacija radi korekcije defekta trbušnog zida, a u drugom slučaju intervencija kojom se uklanja hirurški konac ili sl.
      ass dr med sc Dragan Milić

Ostavite komentar