1. Pitanje broj: #11954

    Imam 27 godina, u januaru mesecu sam se porodila carskim rezom, jer je beba imala 4.700g, a ja u poslednja 2 meseca trudnoće visok pritisak. Nakon tri nedelje dobila sam duboku vensku trombozu cele leve noge. Danas, posle 8 meseci na antikoagulacionoj terapiji Farinom od 5mg, nema baš nekog znatnog poboljšanja. Čekam rezultate testova trombofilije i u suštini moja pitanja se odnose na to ukoliko oni budu pozitivni. Moj hematolog koji mi kontroliše vrednosti hemostaze nije isključio opciju da ostanem na ovoj terapiji doživotno.
    Posledice takvog leka? Kontracepcija koja je dozvoljena? Mogućnost još koje trudnoće? Odlasci kod zubara? U suštini na koji način je moguće nastaviti dalji život, a da se rizici svedu na najmanju moguću meru?
    Hvala Vam unapred!

    Odgovoreno: 06. 10. 2008.
    • Postovana Vera, Farin se nakon tromboze DV uzima 6 meseci. Nakon skidanja sa oralne AK terapije rade se testovi na trombofiliju. U zavisnosti od nalaza je i dalja odluka oko tretmana. Oralna kontraceptivna sredtsva unistavaju vene te se ne preporucuju. Kada se ide kod zubara vrsi se prevodjenje na niskomolekularne heparine (Clexane ili Fraxarin-umesto Farina) kako bi se smanjio rizik od krvarenja. Nema kontraindikacija za trudnocu i ona je moguca, naravno uz redovne kontrole lekara. Najbolja preventiva TDV pored OAK je i nosenje elasticnih carapa sve vreme dok ste na nogama odnosno tokom dana. Carape skidati uvece pred spavanje. Za vas su najbolje carape kompresije klase 2 u vidu unihopa. Kada prekinete sa uzimanjem Farina treba ukljuciti neko vreme Aspirin. Definitivna odluka oko terapije zavisi od testova za trombofiliju. ass dr med sc Dragan Milic

Ostavite komentar