1. Pitanje broj: #11210

    Zanima me postoji li u našoj zemlji neka uspešna metoda za uklanjanje proširenih i ispucalih kapilara na nogama? Pre par nedelja gledala sam emisiju na jednoj kablovskoj televiziji gde su osobi uklonili problem s kapilarima prostim ubrizgavanjem rastvora soli i vode (u odgovarajucoj kombinaciji) u krvne sudove na mestu gde je problem, a što je dovelo do skupljanja i povlačenja problematičnih kapilara gotovo u trenutku aplikacije rastvora (u pitanju je neka Klinika u SAD-u).
    Mene interesuje zna li se za ovu metodu kod nas i gde se eventualno primenjuje, jer ne znam zašto bi smo se podvrgavali laserima koji su jako skupi i ostaje pitanje da li će dati željene rezultate, kada je ovo, izgleda, i jeftinija, brža, jednostavnija i efikasnija metoda?
    Unapred Vam se zahvaljujem na odgovoru.

    Odgovoreno: 21. 09. 2008.
    • Poštovana,
      Radi se o sklerozaciji vena koja jeste veoma efikasna metoda za lečenje retikularnih vena. Na žalost obično posle nekoliko meseci ili godina dolazi do njihovog ponovnog javljanja. Ovu metodu počeli smo da primenjujemo od pre 6 meseci i u Nišu a za ostale ustanove u Srbiji ne znam. Naglašavam da se ovom metodom primenjuje hipertoni rastvor (kao što ste napisali u odgovarajućoj srazmeri sa lidokainom), a ne Aetoxysclerol ili Sodium tetradecil sulfat.
      ass dr med sc Dragan Milić

Ostavite komentar