1. Pitanje broj: #51646

    Poštovani, da li dugotrajna primena, preko 8 godina, antabusa (tetidisa) bez znanja pacijenta koji konzumira alkohol može dovesti do trombocitopenije. Sve druge analize (koštana srž, operacija tu debelog creva) pokazuju da to nije uzrok trombocitopeniji (mišljenje hematologa i hirurga) . Pitanje postavlja koleginica koja je u više navrata upozoravala na opasnost po zdravlje pacijenta ali bezuspešno.

    Odgovoreno: 07. 02. 2010.
    • Poštovana,
      Neumereno, hronično konzumiranje alkohola može dovesti do trombocitopenije pre nego upotreba tetidisa. Uvek postoje neočekivana neželjena dejstva leka, ako kako u medicini nema pravila možda ste i u pravu. Verovatno, kao koleginica, znate da to možete prijaviti kao neočekivano neželjeno dejstvo leka.
      tetidis u kontaktu sa alkoholom izaziva reakciju, koja za posledicu ima: crvenilo, uglavnom lica i gornjeg dela tela, osećaj toplote, preznojavanje, osećaj gušenja, slabost, malaksalost, muke, povraćanja, kardiovaskularne komplikacije. Smrtonosne komplikacije kod uzimanja alkohola na tetidis su retke, ali postoje. Bez kontakta sa alkoholom tetidis ne proizvodi nikakva dejstva u organizmu i izlučuje se iz organizma u roku od 48 sati.
      zaključak: tetidis ne izaziva trombocitopeniju, koliko se sećam psihijatrije, potrebna je saradnja pacijenta da bi se postigla totalna apstinencija. Postavite dalja pitanja psihijatrima.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #51646

    • Koliko je potrebno da se tetidis iliti 'francuski' koji sam pio nekih nedelju dana izbaci kompletno iz organizma, tj da se organizam vrati u stanje u kojem je bio pre uzimanja francuskog-esperala?

    • Molim za tumačenje sledećih rezultata: uibc 66, 3 umol/l, wbc 12, rbc 4, 06, hgb 116, hct 33, 3, mcv 81, 6, mchc 348, plt 210, rdw 15, 8 i pdw 17, 8 sedimentacija 5 napominjem da ima obilna menstrulana krvarenja i povremeno ujutru otečene zglobove na nogama u predelu stopala?

Ostavite komentar