1. Pitanje broj: #6817

    Postovani doktore , imam 50 godina, u predmenopauzi sam i pretpostavljam da su svi moji problemi vezani bas za tu cinjenicu. Od proslog aprila nikako da mi se ustali ili bar kako tako regulise menstrualni ciklus. Radila sam sve neophodne analize (dve eksplorativne kiretaze,hormonske analize, kolposkopiju, papa test,mamografiju i ultrazvuk dojke) i sve je u redu. Tokom protekle godine ipak sam imala neregularna, abnormalna krvarenja, koja su na kraju posle mnogo problema resena terapijom sa Primolut nor-om. Medjutim ovog proleca posle ponovnog slabog neregularnog krvarenja Primolut nor nije delovao, pa mi je ginekolog prepisao Cyclo Progynovu jer je ultrazvukom konstatovao da je endometrijum veoma tanak- 4.5 mm i da tu terapija progesteronom ne moze pomoci. Posle pocetnog jakog krvarenja peti dan terapije krvarenje je stalo. Sada uzimam vec 5. braon tableticu,ali sam grozno nervozna,osecam nadutost u donjem stomaku, grudi su mi teske i uopste sve izgleda kao PMS, lose spavam i znojim se u snu. Kako je moj lekar na godisnjem odmoru, i bice jos 2 nedelje, a ja bih trebala po uputstvu koje mi je ostavio da sedam dana po prekidu terapije ponovo zapocnem novi cklus od 21 dan uzimanja leka moje pitanje je : da li su ove pojave nervoze, boluckanja, nesanice normalne kod ovog leka i da li bi u sledecem ciklusu trebalo da budu blazi , da li mi savetujete da terapiju nastavim i pored ovih nus pojava ili da se ipak obratim ginekologu pre ponovnog zapocinjanja ciklusa ( nije bas zahvalno menjati lekara ) Unapred hvala na odgovoru.

    Odgovoreno: 19. 06. 2008.
    • U pravu ste- Vasi problemi su posledica popustanja funkcije jajnika i vreme je da udjete u menopauzu- dakle da potpuno prestanete da menstruirate. Problem koji imate u ovom trenutku resen je cikloproginovom (krvavljenje), ali su nastale navedene tegobe. Na koju stranu sada? Po pravilu trebalo bi da poslusate vaseg dr i da tri meseca pijete CP, ali posto ga lose podnosite moj savet je da ga ne uzimate vise (tako cete i objasniti Vesem dr) i da uzmete biljne preparate za umanjenje tegoba- probajte fitoestrogene (cefaklimen, nocurak, soja, preparati crvene deteline...). Tegobe koje ste naveli nisu karakteristicne za CP te opet savetujem da ne obnavljate terapiju.

Komentari na pitanje: #6817

    • Imal 50 godina, menstruacija je počela da iznostaje, nisam imala 2 meseca, pa sam opet dobila danas, molim vas da li postoji mogućnost za začeće, jer mi je moj ginekog rekao da više ne mogu da zatrudnim i da je endometrijum materice jako istanjem, inače imam sve simptome, noćno znojenje, nervoza, nesanica, depresija, bolovi u zglobovima, trenutno nemam nikakvu terapiju

Ostavite komentar