1. Pitanje broj: #675

    Na PAP-a testu imam HPV i CIN1. Uradila sam tipizaciju na HPV i u rezultatu pise da u ispitanom materijalu nema tragova HPV virusa. Upotrebljen je metod PCR amplifikacija na L1 region i ASO hibridizacija. Papa test i tipizacija su izvrseni na razlicitim mestima. Koji rezultat je verodostojan?

    Odgovoreno: 03. 05. 2007.

    • CIN-1 je je histopatoloska dijagnoza i postavlja se nakon biopsije a ne nakon mikroskopske analize brisa po Papa-Nikolau. HPV infekcija podrazumeva vizuelizaciju kondiloma odnosno radi se o kolposkopskoj dijagnozi koja se ako je nalaz prisutan na grlicu potvrdjuje biopsijom i HPV tipizacijom. Citoloski (Papa bris) moze postojati sumnja na virusnu infekciju (koilocitoza)- koja se takodje potvrdjuje biopsijom i HPV tipizacijom. Znaci moj savet: urediti kolposkopiju, PAPA i ako postoji sumnjiva citoloska ili kolposkopska slika biopsiju. Ako je prisutan CIN1 znaci da ste uradili biopsiju onda predlazem dijatermokoagulaciju, ili laser evaporizaciju grlica. Ne zaboravite da uvek imate pravo na drugo misljenje.

Komentari na pitanje: #675

    • Jel to boli? Koloiko dugo traje lječenje cin1? Je4 li moguće da je u laboratoriju došlo do greške, pa ipak nije ništa, nego upala? Što to znači, da i moj partner ima? Kako se on treba liječiti? N hvala!

Ostavite komentar