1. Pitanje broj: #6472

    Poatovani, pre mesec dana sam imala upalu jajnika(prvi put u zivotu), pila dovicin 2 kutije, posle prve kutije vadila krv, rezultat bio odlican,nije bilo tragova upale ali sam ipak popila sve do kraja. Pre nekoliko dana sam radila kolposkopiju, na nalazu pise da je nesto u potpunosti prekriveno ektopicnim poljem, pa mi je Dr. rekao da uradim analize na hlamidiju, mikroplazmu, ureaplazmu i cb+vb (oba bact i mic sa antibiogramom), i da nakon uradjenih analiza koristim kantarion vaginalete. Nijedna od bakterija nije izolovana, gljivica nema, za vb pise:kulturom vag brisa izolovana je fizioloska flora, direktan preparat:ep.celije, a za cb pise zasejane podloge su sterilne, direktan preparat:PMN leukociti u malom broju. Zanima me sta znace nalazi za ova dva brisa? Takodje, radila sam i PAPA ali rezultati su za 2 nedelje, pa me zanima ako su mi ovi nalazi u redu, da li to znaci da ce i PAPA biti ok (mislim, jel to ima neke veze jedno sa drugim)?Jos me zanima, u kom slucaju se ektopija uklanja, a u kom samo prati, kao i sta je njen uzrok ako nisu bakterije i gljivice. Imam 30 god, bez dece i kiretaza.Nikada nisam imala pojacan sekret, niti bilo kakve tegobe Za neki dan treba da odnesem ovaj rezultat kod Dr. ali sam veoma zabrinuta zbog te ektopije, pa se nadam da mi necete zameriti ako sam postavila puno pitanja Hvala

    Odgovoreno: 11. 06. 2008.
    • Grlic je deo materice koji prominira u vaginu i podlozan je uticajima vaginalnih i spoljnih faktora. Na njemu se susticu dve vrste epitela (na granici oko matericnog usca na grlicu) a granica izmedju njih nije uvek staticna i fiksna vec dinamicna i promenljiva. Borba dva epitela:
      plocastoslojevitog- koji poktiva vaginu i spoljasnji deo grlica i cilindricnog- koji se nalazi u kanalu grlica je neprekidna- a gde se nesto stalno deli mogucnost greske i ulaska infekcije je velika. U takvim uslovima spoljasnji faktor (bakterijska ili virusna infekcija) ulazi u celije koje se neprestano dele i menja ih sto se manifestuje promenama u izgledu grlica (uocavaju se kolposkopm) i promenama na nivou celija (uocavaju se bojenjem po Papa-Nikolau i posmatranjem pod mikroskopom). Ova dva pregleda koja se obavljaju 1 godisnje predstavljaju skreening za premaligne promene na grlicu- njima uocavamo opisane promene i ako je potrebno radimo biopsiju (isecak) kao definitivnu dijagnozu sumnjivih mesta. Mozda je malo vise strucno, ali sustina je da redovno radite kolposkopiju i PA pregled i postupate po savetima Vaseg ginekologa. Ektopija je vizuelizacija cilindricnog epitela u nesto vecoj meri no sto bi se ocekivalo kod zene koja nije radjala (nista opasno- nije patoloska kolposkopska slika) te je Vas dr to registrovao i nista vise. Ako nije prevelika prati se a to je odluka Vaseg dr. Takodje PA ce biti ok ne sekirajte se. Vreme je da razmisljatre o deci a ne o ektopiji- ne zamerite sad Vi meni.

Ostavite komentar