1. Pitanje broj: #642

    Postovani doktore Stefanovicu, da li je moguca dvostruka ovulacija kod menstrualnih ciklusa koji se javljaju na 30-35 dana ( nikada na kraci vremenski razmak ) ? Imam 30 godina, pomenute cikluse koji su jako obilni i bolni. 14-og i 15-og dana ciklusa primetila sam jako vodeni sekret uz prisustvo koncica krvi ( prvi dan ) a sutradan braonkasti iscedak, takodje uz obilnu vodenu sekreciju. 16-od dana nije bilo simptoma, dok 17-od dana su se javili isti simptomi kao prethodnih dana. Da li se radi o jednoj istoj ovulaciji ili su nastupile 2 ovulacije u istom ciklusu sa razmakom od par dana ? I kada je mogucnost zaceca najveca ( bilo da se radi o jednoj ili 2 ovulacije ) ? Hvala Vam najlepse na odgovoru i srdacan pozdrav.

    Odgovoreno: 24. 04. 2007.
    • Teorijski dve ovulacije su moguce, ali izuzetno retko, tako da se verovatno radi o jednoj ovulaciji i kod Vas jer sto je cesto to je cesto. Bez UZ-nog pracenja Vam ne mogu reci koliko je i da li je bilo vise ovulacija, a to u sustini nije ni bitno- dovoljna je jedna. Bolne menstruacije su indirektan znak ovulatornih ciklusa (dobar znak), a njihova obilnost je manje vise individualna stvar- ne treba brinuti ukoliko Vas ne uvode u anemiju i slabost.. Oskudna krvavljenja cesto prate ovulaciju- ne treba se sekirati zbog toga. Druga faza menstrualnog ciklusa je stabilnija od prve (do ovulacije) te vreme ovulacije izracunavate retrogradno: oduzimanjem 14 dana od duzine trajanja ciklusa i u tom periodu je mogucnost zaceca najveca ( +- 2 do 3 dana).

Komentari na pitanje: #642

    • Postovani doktore!Molim Vas da mi odgovorite.Imam 39 god.i pre par meseci pocele su da mi se desavaju jako cudni simptomi bas u vreme ovulacije.Ona obicno dolazi par dana nakon ciklusa jer je jako kratak i proverim ju pomocu maybe baby mikroskopa.Ono sto me zabrinjava to su blage mucnine,glavobolja i strahovita slabost u rukama i nogama kao da me prehlada lomi neznam kako drugacije da Vam to opisem.Imam osecaj da su mi ruke i noge toliko slabe kao da ce puci.Krvna slika je bila u redu,kao i papa test i pregled kod ginekologa i nalaz stitne zlezde.Takodje imam problem da zatrudnim.Koje je Vase misljenje da li trebam jos neke analize da uradim,da li mi je to mozda od stresa?Puno Vam hvala na odgovoru.Pozdrav!

Ostavite komentar