1. Pitanje broj: #5927

    Bila sam kod ginekologa ovde u Italiji; dao mi je spisak analiza koje je trebalo da uradim u prvih 13 nedelja trudnoce i rekao da ih svakako sto pre uradim (sada sam u 23-oj nedelji). To su sledece analize: 1. EMOCROMO Hp, GR, GB, HCT, PLT, IND. DERIV, F.L. 2. ASPARTATO AMINOTRANSFERASI (AST) (GOT) (S) 3. ALANINA AMINOTRANSFERASI (ALT) (GPT) (S/U) 4. VIRUS ROSOLIA ANTICORPI (E.I.A.) 5. TREPONEMA PALLIDUM ANTICORPI (TPHA) 6. TREPONEMA PALLIDUM ANTICORPI ANTICARDIOLIPINA (flocculazione) (VDRL) (RPR) 7. VIRUS IMMUNODEF. ACQUISITA (HIV 1-2) ANTICORPI Jos je rekao da izmedju 24. i 27. nedelje, pored redovnih analiza krvi uradim jos i OGCT s obzirom da mi je otac dijabeticar (iako je meni nivo glukoze 5.3). Htela sam da cujem Vase misljenje o tome koliko je bitno uraditi sve ove analize, i ukoliko kod nas u Srbiji nije praksa raditi ih, ne bih to radila ni ovde. I jos nesto: urinokulturom mi je izolovana Escherichia coli 100000/ml. Nakon terapije koju ste mi prepisali (Panklav 625 mg 3x1 10 dana i caj od brusnice) ponovila sam analizu, i Esch. coli je i dalje bila 100000/ml, s tim sto su u antibiogramu sve oznake bile S (za razliku od prvog puta gde je bilo i R i I). Ovaj doktor mi je rekao da mi terapija i nije potrebna, ukoliko ne osecam nikakve tegobe (a ne osecam ih), i da se ova bakterija leci tek ako dostigne 1.000.000/ml. Negde sam procitala da Escherichia moze da dovede do pobacaja, pa sam i o tome htela da cujem vase misljenje. Unapred hvala i veliki pozdrav! P.S. Vidimo se sredinom juna.

    Odgovoreno: 28. 05. 2008.
    • Nije tacno da se kod te koncentracije u urinu ne leci- leci se barem ovde u Srbiji (mogu stradati bubrezi). S - u antibiogramu oznacava da je bakterija osetljiva na taj antibiotik (slobodno smete ukljuciti antibiotike iz grupe penicilina, i cefalosporina, kao i eritromicin- nista iz ovih grupa lekova nije kontraindikovano  u trudnoci  (posto panklav nije pomogao predlog je Cedax ili Pancef- cefalosporini).
      Propisane analize : pod 1,2 i 3 su krvna slika i biohemija- radimo jednom u svakom trimestru 1 i 2 a pod 3 po potrebi. Pod 4 je pretraga na neki virus, ali ne znam koji, 4,5  su pretrage na sifilis (mi to radimo samo po potrebi- ako je zena iz endemskog kraja-istocna Srbija) i 6 je pretraga na sidu- ne radi se rutinski vec po potrebi i na predlog lekara. Lecite E.Coli moze izazvati ostecenje Vasih bubrega a indirektno infekcija moze izazvati sp. pobacaj.

Ostavite komentar