1. Pitanje broj: #5669

  Postovanje,gospodine Stefanovicu.Prvo vam moram reci da sam se dosta namucila dok sam dosla do ovog da vam postavim pitanje. Prije mjesec dana imala sam udes,udarilo me auto pa sam slomila ruku.U toku snimanaj ruke u bolnici istog dana sam ispustila neku crvenkastu sluzavu tecnost i mislila sam da jer menstruacija,posto sam je trebala dobiti tih danaMedjutim,to je prestalo za 30.min i vise mi se nije pojavilo.Nisam vise nikako dobila menstruaciju.U toku seksualnog odnosa prije 15 dana pojavilo mi se neko blago krvarenje koje je nestalo za 1-2min posle sex odnosa.To se desavalo 3 puta,ali sad vise ne. Inace sma seksualno aktivna ,koristiim kontracepciju. Mjesecni ciklus mi je ne redovan. Mogu li psihicko-fiszicke promjene uticati na menstruaciju,jer sam takodje u ovom mjesecu imala udaju sestre i smrt u porodici? Postoji li mogucnosta da sam trudna,iako mi partner koristi prezervativ ali idemo do kraja? Ne osjecam nikakve simptome trudnoce.Jedino osim prije 7 dana imam bol u grudima kada ih dodirnem Inace visoka sam oko 160 i imam 62 kg. Molim vas da mi pomognete,i jos danas ako ste u mogucnosti da mi odgovorite do 14h. Unaprijed HVALA

  Odgovoreno: 22. 05. 2008.
  • Postovana  Ejna, zao mi je sto ste se namucili oko postavljanja pitanja- prenecu urednicima sajta da ste imali poteskoce- to mogu. Odgovor cete dobiti sada oko 16 h jer su mi pitanja prosledjena u toku prepodneva a ja sam bio odsutan. Stresovi koje ste imali vrlo lako mogu biti uzrok izostanka Vase menstruacije. Koliko sam iz pisma shvatio ciklusi su neredovni, a kao kontracepciju koristite kondom. Ukoliko je svaki odnos zasticen kondomom i nije bilo ekscesa u vezi sa tim (pucanje, odnos bez) onda trudnoca ne dolazi u obzir (lako mozete proveriti obicnim testom na trudnocu- svaka apoteka ga ima)
   Neredovne menstruacije koje imate zahtevaju adekvatnu dijagnostiku i eventualno tretman (hormonski status i folikulometrija za pocetak). Osudno krvavljenje koje ste imali posle odnosa moze biti kontaktno uzrokovano te je potrebno uraditi pregled pod spekulumom - kolposkopiju i PAPA nalaz (obavezno). Bol u grudima ukazuje na verovatno skoro dobijanje ciklusa ili na trudnocu.
   Rezime: stresovi koje ste imali su moguci uzroci izostanka ciklusa, ali je moguce i da se radi o Vasoj prirodi (takvi su Vam ciklusi) ili hormonskom poremecaju ( hiperprolaktinemija ili sindrom policisticnih jajnika- ali se o tome mozemo izjasniti tek posle ispitivanja) .
   Savet: Uradite test na trudnocu, kolposkopiju i PAPA, a za pravi uvid u Vase stanje potrebno je podrobnije ispitivanje: hormonski status i folikulometrija za pocetak. Sve navedeno dace smernice za dalji eventualni terapijski tretman.

Ostavite komentar