1. Pitanje broj: #5392

  Postovani, Pre nekoliko dana sam uradila analizu vaginalnog sekreta, koji je 3b grupa. Doktorka mi je rekla da nije neophodna nikakva terapija, medjutim koliko ja znam to nije normalan nalaz. Pa bih vas zamolila za komentar i savet. Unapred zahvalna, Zuzana K.

  Odgovoreno: 13. 05. 2008.
  • III grupa VS je vrlo cest nalaz u sex. aktivnih zena . Radi se o bakterijskoj infekciji- potisnuta je normalna vaginalna flora.
   Savet: vag. Poliginax jedno pakovanje uz koriscenje tbl Laktogin - po uputstvu. Ako to ne pomogne:  uradite V+C bris i lecite po rezultatima.
   Objasnjenje: Normalnu vaginalnu floru cini jedna vrsta bakterija koja se zove Dederlajnov bacil i kada se ona nadje u vaginalnom sekretu (VS) onda se radi o I ili II grupi VS; Kod remecenja vaginalne flore- pojave sekreta moze se desiti da se u VS nadju razlicite bakterije i tada se radi o III grupi sekreta. Kada se u sekretu nadje gonokok (izazivac gonoreje-tripera) onda je to IV grupa sekreta. Izolacija parazite Trihomonas vaginalisa oznacava V grupu a candide (gljivica) VI grupu VS. Vag. i Cerv. bris- oznacavaju zasejavanje bakterija iz vagine i grlica na podloge sa antibiotikom- tu se odredjuje tacno o kojoj bakteriji je rec i na koji je antibiotik osetljiva te se moze sprovesti specificnio lecenje (ciljanim antibioticima).

Ostavite komentar