1. Pitanje broj: #2443

    Postovani doktore, pre samo par dana sam vam pisala u vezi trudnoce (?!) i  pitala o Mifezinu, ako se secate,test je bio pozitivan a na UZ se videlo  nesto nedefinisano.Medjutim, nakon 2 dana kada mi je zakazan kontrolni UZ  ja sam prokrvarila, u pocetku neke kao ljuspice da bi posle sve licilo na  klasicnu menstruaciju.Odmah sam otisla na UZ i ono sto se nekada videlo u  materici vise nije postojalo. Da li to znaci da je organizam sam odbacio  trudnocu,da je to bio spontani?Doktorka mi je odmah uzela krv za test beta  HCG i rezultat je bio u vrednosti od 77,6.Ja nemam nikakve bolove u  stomaku i sve je normalno kao kad dobijem. Mene zanima da li postoji  slucajno rizik od vanmatericne trudnoce,kako mogu to da proverim,mada se  na UZ nista vise nije videlo,a nalaz je visok?! Receno mi je da za par  dana ponovim opet beta HCG i UZ i da se sasvim normalno ponasam,da nista  od lekova ne pijem,da je verovatno sve OK.  Da li ako je organizam odbacio trudnocu ja treba da primim Rogam (O-)?  Molim Vas recite mi o cemu se radi,sta se desilo jer mi nije jasno kako u  jednom momentu sam navodno trudna a posle 2-3 dana nema niceg??Skroz sam  zbunjena i ne znam kako da se ponasam? Veliko hvala unapred!

    Odgovoreno: 20. 01. 2008.

    • Radi se o tzv. subklinickom abortusu- trudnoca jeste postojala jer je BHCG bio pozitivan, ali iz nekog razloga nije opstala te je doslo do krvavljenja odnosno spontanog vrlo ranog abortusa. Ranije kada nije bilo mogucnosti za UZ i hormonske analize to je prolazilo kao menstruacija , a sada smo tu mi i Vi koji citate te postajete zbunjeni. Inace mnogo trudnoca zavrsi na ovasj nacin a Vasa je "uhvacena". Savet: ponovite BHCG za 2 nedelje i ako je pao na uz ne morate ici, a ako raste - obavezno ( mala verovatnoca). Sto se tice Rogama ne treba da ga primite.

Ostavite komentar