1. Pitanje broj: #241

    1999 godine sam operisana zbog ciste na desnom jajniki i tom prilikom su mi odstranjeni jajnici i materica.od tad pa sve do danas pijem kliodzest .zanima me vaše misljenje o tome koliko dugo treba da se pije ovaj lek .moram da napomenem da sam u jednom periodu kad nije bilo tog leka imala strasne glavobolje.inace imam 49 godina. hvala

    Odgovoreno: 20. 03. 2007.
    • Hormonska Supstituciona Terapija (HST) je danas vrlo zastupljena u zapadnom svetu - a sve vise i kod nas mada su misljenja o njoj podeljena kako u svetu a jos vise kod nas. Uvrezeno musljenje medju nasim zenama pa i lekarima je da su to "hormoni" (sto i jesu ) i da mogu skoditi zdravlju zene. Vas primer ukazuje da to i nije bas tako ( 8 godina na supstituciji). Ulaskom u menopauzu u koju ste Vi operacijom prevremeno uvedeni javljaju se neki novi problemi i rizici u zene (vegetativne smetnje, genitourinarne smetnje, promene raspolozenja, osteoporoza, rizik od kvs oboljenja...) koji se upotrebom HST mogu prevazici. Glavna koplja danas oko HST vode se u smislu povezanosti sa karcinomom dojke koja nije dokazana..Dakle savet bi bio redovna kontrola (1 god.) grudi , redovne biohemijske analize (narocito jetrine probe i masnoce u krvi ), denzitometrija i naravno konsultacija sa Vasim ginekologom. Kod nas menopauza obicno nastupo izmedju 52 i 55 god pa bi to bila preporuka i za Vas.

Komentari na pitanje: #241

    • Postovani, htela sam da se posavetujem i sa vama. . . Moja mama je pre godinu dana operisala cistu i miom na materici. Od tada je dobro, radi i dalje na poslu. Najveci problem je sto ima ceste promene raspolozenja, glavobolje, ponekad i bolove u donjem stomaku. Prvih sest meseci je koristila kliodzets i bilo joj je odlicno dok on nije nestao iz prodaje. Sada pije lagravan koji joj ne odgovara. Ovde sam citala da on sluzi kao zastita od trudnoce, pa sta je istina? Zanima me da li ga je moguce zameniti nekim drugim lekom. . . Hvala unapred!

Ostavite komentar