1. Pitanje broj: #21460

    Poštovani doktore
    na biopsiji mi je nađen CIN 2. Posle konizacije omcicom u konizatu mi je pronađen CIN 3, prilazhem patohist. Dijagnozu " 2 isećka tkiva cervika dimenzija 13x7x3 i 22x10x3 mm" HSIL CIN3 cervicis uteri. Promena se nalazi u endocerviksu i zahvata lumene pojedinih endocerv. žlezda. Ivice dostavljenih isečaka prolaze kroz ydravo tkivo s obzirom da su dostavljena 2 isečka tkiva cerviksanije moguće sa sigurnošću utvrditi stanje margina konusa"
    Možete misliti kako sam bila uplašena jer su bila dostavljena samo 2 isečka i koliko mojoj sreći nije bilo kraja kad je sada na videokolposkopiji posle 3 meseca sve u redu. (epitel skvamozan, šilerov test pozitivan, rana lepo zacelila). Sada čekam rezultate Papa testa.
    Moje pitanje
    1. Da li na osnovu dimenzija isečaka nakon konizacije (gore) možete da mi kažete da li je uklonjen vecći ili manji deo grlića? (zanima me zbog buduće trudnoće)
    2. Kolika je mogućnost da je kolposkopija (kao meni sada) posle 3 meseca u redu, a da Papa možda to ne bude? Neka Vaša iskustva ili statistika?
    3. Zašto mi je doktorka rekla da dođem posle 3 meseca bez obzira na to kakav će biti Papa test?
    4. Da li je kasno što ECC namerava da mi uradi tek za 3 meseca (dakle 6 meseci od konizacije, jer tada nije urađena) i da li je to uopšte potrebno raditi po Vama, ako sada Papa bude u redu?
    Izvinjavam se ako sam malo opširna, ali nadam se da ste razumeli ovu zapetljanciju od slučaja.
    Najlepe vam hvala na izdvojenom vremenu

    Odgovoreno: 20. 02. 2009.
    • Razumeo jesam, ali ne slažem se sa metodom koja Vam je radjena kod dg. CIN 2. Po meni trebalo je uraditi klasičnu konizaciju nožem kako bi se patolog izjasnio o ivicama konizata i vrhu. Takodje trebalo je uraditi kiretažu cervikalnog kanala. To što je sada sve u redu na Videokolposkopiji ne znači ništa. Moj predlog je klasična rekonizacija i kiretaza cervikalnog kanala [ to je po protokolu]. Odgovore na ova pitanja tražite od operatora jer se ja ne slažem sa metodom. Sada se ja vama izvinjavam što Vas uznemiravam odgovorom, ali tako je po protokolu.

Ostavite komentar