1. Pitanje broj: #20045

    Poštovani,
    Pre četri godine uradjena mi je konizacija, Dg HSIL cervicis uteri (operacija je bila klasična), konus dubine do 20mm. Nakon par meseci pojavili su mi se problemi sa predmenstrualnim krvarenjem od 5-7 dana u vidu oskudnog krvarenja. Lekar mi je nakon redovnih kontrola rekao da je rana u redu a što se tiče tih krvarenja da su one hormonske prirode. Pre godinu dana uradila sam hormonsku analizu 7,14,21, dana menstruacije i sve je bilo u redu, jedino je Progesteron bio povećan 14 a naročito 21 dana ciklusa. Pre 15 dana uradila sam PA i prilikom uzimanja brisa imala sam strašne bolove i prokrvarila sam. Doktor mi je rekao da je zbog operacije kanal sužen i da treba da uradim dilataciju. Inače nalaz pape je uredan osim upale koje nastaju zbog bakterija, a kako lekar kaže sve zbog skraćenog grlića.
    Moje pitanje je da li je dilatacija bezbolna intervencija i kakav je postupak i da li ću i posle intervencije imati probleme sa predmenstrualnim krvarenjem i problem kod širenja grlića na početku ciklusa? Zašto su mi povećane vrednosti progesterona?
    Unapred zahvalna

    Odgovoreno: 26. 01. 2009.
    • Premenstrualna krvavljenja su posledica hormonskih fluktuacija [najverovatnije popustanje zutog tela] i moj savet je da 3 ciklusa od 16-26 dana koristite Primolut-nor 2x1 [10 dana]. To ce Vas urediti. Dilatacija kanala grlica jeste bolna, ali ako Vi uredno menstruirate ne vidim razlog da se to radi. Nema nikakve veze sa premenstrualnim krvavljenjem. Ponovite hormonski status- sada Vam Progesteron nedostaje- zato krvarite pred ocekivanu menstruaciju [popustanje zutog tela].

Ostavite komentar