1. Pitanje broj: #19404

    Očajna sam više od odlazaka doktoru. Imam povišen fsh hormon i ne mogu da zatrudnim. Koji je način da to smanjim? Svi doktori mi uzimaju novce , a nikad ništa. Pomozite mi jer n eznam šta da radim. Takodje imam izostale menstralne cikluse. Ja sam 4 god u braku, kažite mi koje trebam tablete piti i ja ću to uraditi. Molim Vas, previše sam iscrpljena, dodje mi da se ubijem jer mislim da neću imati djecu a ja ih silno želim. Imam 26 god i nisam nikad trudnila i imam bolne seksualne odnose.
    Molim Vas napišite mi šta trebam uzimati i ja ću tako uraditi, a ako se desi da bude dobro, naćiću Vas i dobit ćete nagradu.
    Unapred hvala

    Odgovoreno: 17. 01. 2009.
    • Folikulo Stimulirajuci Hormon [FSH] je povezan sa radom jajnika i ako oni rade kako treba njegove vrednosti su u referentnim vrednostima. Iz ovoga treba izvesti zakljucak da Vasi jajnici ne rade kako treba , mozak dobija tu informaciju i povisenim vrednostima FSH pokusava da ih natera da rade, ali nema adekvatnog odgovora. Sta se krije iza toga treba otkriti. Kako? 1. Ponoviti kompletan hormonski status od 2-4 dana ciklusa [i hormone stitne i nadbubrezne zlezde obavezno]; 2. folikulometrija; 3. kariotip; 4. laparoskopska biopsija jajnika. Nadam se da ce Vam ove smernice pomoci. Kada dobijete rezultate navedenog javite se pa cete dobiti dalje upute.

Ostavite komentar